11 precautii care va pot micsora riscul de cancer – by Dr. Albu Horatiu

11 precautii care va pot micsora riscul de cancer - by Dr. Albu Horatiu

 

Partea buna este ca, DEOARECE IN GENEZA CANCERULUI SUNT FOARTE IMPORTANTE STILUL DE VIATA SI DIETA, ATUNCI INSEAMNA CA MAJORITATEA CAZURILOR DE CANCER AR PUTEA FI PREVENITE!

 

 

11 precautii care va pot micsora riscul de cancer

 

Cei mai importanti factori ambientali implicati in geneza si dezvoltarea cancerului sunt DIETA si TUTUNUL. Mai sunt incriminati si obezitatea, consumul de alcool, anumiti agenti infectiosi, chimicale ambientale si alti factori de mediu, dar nu intr-o proportie atat de importanta..

 

Obezitatea este un factor intim corelat cu dieta, deci factorii nutritionali pot urca pana la circa 60% din cancere daca adaugam la dieta si obezitatea si alcoolul.

 

Tutunul este un factor mult mai agresiv decat dieta in patogeneza cancerului insa aceasta din urma „echilibreaza jocul” si depaseste tutunul in riscul de aparitie a cancerului prin magnitudinea riscului si prin prevalenta expunerii populatiei la conditiile dietetice. Astfel, la tutun sunt expusi cvasimajoritatea celor care fumeza (cam 30% din populatie) pe cand la dieta este expusa toata populatia.

 

Partea buna este ca, DEOARECE IN GENEZA CANCERULUI SUNT FOARTE IMPORTANTE STILUL DE VIATA SI DIETA, ATUNCI INSEAMNA CA MAJORITATEA CAZURILOR DE CANCER AR PUTEA FI PREVENITE!

 

Cancerul, desi are o componenta genetica importanta si clara, in majoritatea cazurilor (90 – 95%) este adus de componentele ambientale. El nu apare peste noapte ci are  trei etape de evolutie. Astfel, avem o initiere a cancerului, adica carcinogeneza, in care – datorita anumitor factori ce evolueaza in timp apar fie modificari ireversibile (mutatii) ale ADN, fie alternativ, alte modificari reversibile care nu sunt legate de secventele de ADE (ale proteinelor histone, ale activitatii transcriptionale sau ale metilarii ADN). Apoi, dupa carcinogeneza, este nevoie de o alte doua etape, denumite promotia si respectiv progresia cancerului.

 

 

Care sunt caile prin care – fiecare dintre noi – putem sa ne diminuam din riscul de a face cancer (de a micsora riscul acelei prime etape, de initiere sau carcinogeneza) de-a lungul vietii si care, in momentul de fata, este estimat la 1 din 3 barbati si 1 din 5 femei?!

 

– Nu fumati si nu utilizati o alta forma de tutunul!

 

– Descurajati-i pe toti care fumeaza acasa si sustineti politicile de eliminare a fumatului la locul de munca si in spatiile publice.

 

– Incercati sa va mentineti la o greutate corporala sanatoasa! Cand aceasta este prea mica, favorizeaza cancerul pulmonar iar cand este prea mare participa la cresterea incidentei altor cancere!

 

– Incercati sa faceti zilnic o activitate fizica de cel putin 30 – 45 min. care sa fie in concordanta cu posibilitatile Dvs. Limitați timpul petrecut sezand.

 

–  Adoptati o dieta cat mai sanataoasa:

 – suficiente cereale integrale, seminte de leguminoase, oleaginoase, legume si zarzavaturi neamidonoase, fructe rosii, fructe in coaja lemnoasa, condimente,       verdeturi.

 – limitati aportul de calorii in general si in special pe acelea venite din zaharicale, fainuri rafinate, grasimi saturate si vegetale hidrogenate. Evitati băuturile indulcite cu zahar.

 – evitati carnea procesată de orice fel;

 – limitati carnea rosie;

 – limitati alimentele cu conținut crescut de sare.

 

 

 – Limitati consumul de alcool! Nu exista stabilita o limita pana la care alcoolul nu aduce risc de cancer!

 

 – Evitati expunerea indelungata la soare, mai ales in cazul copiilor. Folositi produse de protectie. Niciodata la solar!

 

 – Protejati-va de substantele care pot cauza cancer cu care puteti intra in contact acasa, la locul de munca sau prin dieta.

 

 – In cazul femeilor, alaptarea reduce riscul de cancer la san iar terapiile de substitutie hormonala cresc riscul anumitor tipuri de cancer.

 

 – Nu va impotriviti la vaccinarea copiilor impotriva virusurilor cauzatoare de cancer si pentru care exista vaccinuri (Virusul Hepatitei B, Virusul Papilloma Uman).

 

 – De la o anumita varsta, este bine sa faceti un screening al cancerelor mai des intalnite: pulmonar (daca fumati), colo-rectal (mai ales daca sunteti    supraponderal), de san si de col uterin (la femei), de prostata (la barbati). In acest sens, fiecare medic stie sa va indrume.

 

Acestea – cu unele modificari – sunt si principalele recomandari care, in 2014, au fost facute la nivel european. Pacat ca nu se face mai mult pentru a deveni cunoscute!

 

Acest articol va este prezentat de www.farmaciaortomoleculara.ro cu acordul autorului, Dr. Albu Horatiu. Articolul poate fi reprodus sau postat de catre Dvs. atata vreme cat aceasta se face netrunchiat, afisand-se integral sursa, link-urile si numele autorului.

 

 

Dr. Albu Horatiu –Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara. Master in Biologia Moleculara del Cancer – Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas Madrid, Medic Specialist. Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid. Specialitati Medicina Adjuvanta si Complementara: Nutritie, Life Style (cod 31-012 OPMCA), Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA), Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) – Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007). Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa din Romania.www.naturomedica.ro

 

Surse:

Bucuresti, 12 martie 2015. Rolul nutritiei in terapia bolii canceroase. Bazele moleculare ale constructiei regimului alimentar ortomolecular în cancer. Cursulul Dr. Albu Horatiu la Seminarul de Medicina Integrativa – Institutul National de Statistica.

Bruxelles, 23.9.2014 COM (2014) 584 final. RAPORT AL COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

edumedical.ro, paginamedicala.ro (foto)

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.