Blocarea pătrunderii SARS-Cov2 în celulele umane, o importantă miză în prevenirea și tratarea COVID-19

Blocarea pătrunderii SARS-Cov2 în celulele umane, o importantă miză în prevenirea și tratarea COVID-19

Exista mai multe molecule cunoscute (de origine naturale dar și sintetice) care au capacitatea de a se opune formării acestei joncțiuni și care – în anumite circumstanțe – sunt deja folosite. 

 

Enzima de Conversie a Angiotensinei 2 (ACE2) are implicații în managementul actual al mai multor patologii importante printre care enumăr hiprtensiunea arterială, insuficiența cardiacă, diabetul zaharat, etc. Însă – încă de la jumătatea anilor 2000 – s-a dovedit că ACE2 este și receptorul care mediază intrarea virusurilor SARS în celule, aceste coronavirusuri penetrând după ce au joncționat prin intermediul proteinei lor Spike ( S-protein) la ACE2-ul celulei gazdă. În mod logic, blocarea formării acestei joncțiuni S-protein – ACE2, a devenit foarte importantă pentru prevenirea și tratamentul actualei infecții cu SARS-Cov2.

Exista mai multe molecule cunoscute (de origine naturală și sintetică) care au capacitatea de a se opune formării acestei joncțiuni și care – în anumite circumstanțe – sunt deja folosite. Altele sunt în curs de studiu iar ultimele, așteaptă să fie descoperite. Mă voi referi doar la cele relativ disponibile pe piață și nu la cele care sunt încă experimentale, precum Anticorpii Monoclonali Recombinați Umani (human mAb) la care fac referire Sui J. et al

Acidul glicirizic sau sărurile sale – extras din rădăcina Lemnului dulce – manifestă o importantă acțiune de inhibare a multiplicării SARS-CoV publicată de Cinatl J. et al. încă din 2003 și confirmată în 2005 de Hoever G. et al. care a studiat chiar și efectul analogilor sintetici ai acestuia. S-a dovedit ca acest compus natural cât și analogii săi artificiali prezintă o notabilă acțiune de inhibiție a joncționării virusului la receptorul ACE2 iar studii clinice care se desfăsoră deja în Wuhanvor surprinde mai bine beneficiile și potențialele efecte secundare ale utilizării a dozelor mari din acest compus. În Romania îl avem la dispoziție în mai multe preparate dintre care enumerăm VIUSID, OCOXIN Soluție Orală, Glizigen, etc.

Nicotianamina – – se extrage din soia dar este o enzimă prezentă la toate plantele superioare precum și la unele mucegaiuri și care – după Takahashi S. et al. – prezintă bune efecte inhibitorii ACE2.

Cloroquina – este un medicament antimalaric utilizat și în zonele unde Paludismul nu mai este endemic pentru unele efecte în diverse patologii care evolueză cu disfuncții imunitare. Încă din 2005, Vincent J.M. et al., ne arată că cloroquina este un poten tinhibitor al joncțiuni S-protein – ACE2. În Europa, cel mai utilizat produs farmaceutic care contine această moleculă este Plaquenil-ul.

Emodina – un compus antraquinonic provenit din Rubarba chinezească – inhibă și ea într-un mod semnificativ joncțiunea S-protein – ACE2 conform lui Tin-yum Ho et al.

Promazina – moleculă antipsihotică asemănătoare Emodinei și destul de utiliztă și disponibilă în Europa și sub denumirea de Talofen – are și ea capacitatea de a inhiba joncțiunea S-protein – ACE2, după Zhang X.W. et al.

Mai sunt în discuție și alți compuși care țintesc terapeutic acest “călcâi al lui Ahile” al SARS-Cov2 însă – cum pare și logic dealtfel, cu cât efectul așteptat este mai puternic cu atât efectele nedorite devin mai importante, câteodată cu adevărat serioase. Studiile în curs vor elucida pentru viitor care dintre aceste preparate pot deveni cu adevărat utile în viața de zi cu zi pentru profilaxia infecției cu SARS-Cov2 în lipsa unui vaccin adecvat dar și care – în condiții de supraveghere întraspitalicească – pot fi utilizate cu succes în stăvilirea simptomatologiei COVID-19, odată ce totuși a apărut.

Personal, încă de dinaintea răspândirii în Europa a pandemiei, am militat pentru folosirea acidului glicirizic / glicirhizinic în profilaxia infecției virale, mai ales prin prisma marii experiențe de peste 2 decenii dobândită în utilizarea preparatului VIUSID care – pe lângă alți micronutrienți care asigură echilibrul funcțional imunitar – conține și câte100 mg de acid glicirizic atunci cînd este administrat în doza utilizată în mod regulat la pacientul adult. După parcurgerea a 3 luni încheiate de pandemie europeană am rămas încă la părerea inițială și anume că cea mai bună variantă complementară de a ține departe de noi infecția simptomatică COVID-19 este:

Mai cred că – și lucrarile viitoare vor confirma / infirma aceasta – antimalaricul denumit generic “cloroquina” și enumerat mai sus, ar putea fi administrat și profilactic, nu numai curativ.

Odată simptomatologia bolii apărută, Vitaminei D3 si VIUSID-ului le-ar trebui adaugate atât timp cât este posibil (înainte ca pacientul sa ajungă la ATI) niacina, unele cantități consistente de ALA/ EPA /DHA , curcuminoizi cu absorbtie sistemica si posibil cantități apreciabile de extract de Gingko biloba, pentru efectul său antiagregant plachetar marcant.

 

Acest articol are scop informativ si nu se substituie diagnosticului si tratamentului prescris de medicul Dvs. curant

 

Dr. Horatiu Albu – Consilier Stiintific – Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid

Vicepreședinte APCMC – Asociața Pentru Combaterea Malnutritiei in Cancer.

Președinte Fondator al SRMO – Societatea Română de Medicină Ortomoleculară

Biologie Moleculara a Cancerului / Master in Oncologie Moleculara – C.N.I.O Madrid / Centro de Estudios Biosanitarios – Madrid/ESO

  

 

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.