Cancer depistat cu 10 ani înainte de apariție

Identificarea și monitorizarea pacienților care au predispoziția de a dezvolta anumite tipuri de cancer poate îmbunătăți foarte mult identificarea bolii în stadii incipiente și aduce astfel șanse foarte mari de vindecare, făcând inutile treatamentele sofisticate, extrem de scumpe și cu importante efecte secundare. Astfel – precum în cancerele mamare, colorectale și cele prostatice – există premize ca tot mai multe cancere să beneficieze de identificare extrem de precoce.

Pentru exemplu, luna trecută a fost publicat în revista  Nature un studiu care demonstrează faptul că numărul copiilor anumitor gene poate fi utilizat ca un predictor al cancerului esofagian cu mulți ani înainte de a se produce transformarea. Astfel, secvențierea superficială a genoamelor a 777 de biopsii prelevate de la 88 de pacienți pe o perioada de cca. 15 ani, au arătat că modificările genomice pot predicționa avansul spre boală progresivă (cancer esofagian) sau spre boală cronică stabilă chiar și cu 10 ani înainte de transformarea histopatologică.

Această metodă este relativ ieftină și se aplică probelor recoltate prin biopsia uzuală iar comparativ cu ghidurile actuale de management (bazate pe existența transformării histopatologică și manifestări clinice) permite un tratament mult mai timpuriu pentru pacienții cu risc crescut precum și reducerea costurilor cu tratamentul și monitorizarea la acei pacienți cu boală Barrett care au probabilitate mică să dezvolte cancer.

Este o descoperire foarte importantă, deoarece adenocarcinomul esofagian (EAC), este un cancer cu evoluție foarte proastă și care are o rată de supraviețuire generală de 5 ani mai mică de 20%.

Echipa Farmacia Ortomoleculară

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.