CANCERUL, LIMFOAMELE, LEUCEMIILE – susținerea micronutrițional orală ortomoleculara a pacientului neoplazic.

CANCERUL, LIMFOAMELE, LEUCEMIILE - susținerea micronutrițional orală ortomoleculara a pacientului neoplazic.

Cu drag, pentru cei care – din nefericire – au nevoie de asa ceva!

(scurte note destinate pacienților neoplazici, dieteticienilor, nutritionistilor si medicilor interesați de regimul alimentar ortomolecular al acestei afecțiuni)

ATENTIE! Acest text este scris de Dr. Albu Horațiu. Toate drepturile sunt rezervate! Este interzisă publicarea sau reproducerea integrală sau parțială, sub oricare formă (electronică, mecanică, fotocopiere, etc.) precum și transmiterea oricăror părți din acestă lucrare fără acordul explicit al autorului!

                                                                                      ***

Nutritia Ortomoleculară pleacă de la premiza că organismul se vindecă mai repede și răspunde mult mai bine la tratamentul convențional dacă e bine echilibrat micronutrițional. Este acea ramură medicală complementară, practicată de unii dintre acei dieteticieni, nutritionisti sau medici alopați de diferite specialități, care acordă atenție sporită regimului igieno-dietetic al pacientului și care folosesc drept „medicamente” și alimentația împreună cu aportul strict controlat de micronutrienți ortomoleculari.

 

Care sunt cei mai indicați micronutrienți în compensarea dietei pacientului cu cancer:

Arginina, NAC (N-acetil-cisteina) și Glicina cresc imunitatea mediata celular și sunt precursorii Oxidului Nitric, puternic antioxidant care inhibă diseminarea neoplazică.

 

Glucozamina și acidul malic sau fumaric au caracter antiviral și antioxidant.

 

Vitaminele B5 și B6 favorizează sinteza anticorpilor, eritrocitelor și limfocitelor iar Vitaminele B9 și B12 (administrate în 2-3 doze zilnice, mici și strict spațiate) au acțiune antianemică, antideprimană, revitalizantă și de ameliorare a constantelor hematologice. De fapt, aportul controlat și menținerea unui nivel plasmatic normal, constant al acestor patru vitamine hidrosolubile este cheia de boltă în menținerea unei bune imunități antineoplazice.

 

Vitamina C este un imunomodulator antioxidant care, asociat dietelor bogate în polifenoli, ajută la profilaxia și combaterea cancerelor (cele digestive, de col, vezică, piele, mamar și laringian, apar mult mai rar la cei cu o astfel de dietă). Zincul este esențial în funcționarea optimă a imunității, în lupta împotriva invaziei neoplazice prin înmulțirea limfocitelor T și potențarea leucocitelor iar

 

Manganul e indispensabil în sinteza antioxidanților proprii organismului.

 

Acidul cinamic este o auxină cu activitate antitumorală demonstrată împotriva unor tumori maligne (melanoame,glioblastoame, adenocarcinoame prostatice, pulmonare sau de colon, etc.) și este extrasă din arborele de cinnamon.

 

Epigalocatequin 3-gallat-ul extras din ceaiul verde are puternică acțiune antioxidantă și anticancerigenă. Ea se realizează în principal prin îndepărtarea excesului de SOR (radicali liberi), atac pro-oxidativ pe celulele proliferative bogate in metale grele (se stie ca celulele proliferative au concentratii insutit sau chiar inmiit mai mari decat celulele normale), suprimarea semnalelor pentru receptorii EGT, blocarea ciclului celular în faza G1 și inhibarea promoției tumorale a cancerogenezei și a angiogenezei de neoformație (formarea vaselor de sânge din tumori). Studiile indică și o acțiune sinergică a epigalocatequin-3gallat-ului cu Tamoxifenul și indol 3-carbabinolul în cancerul de sân.

 

Acidul Glicirhizinic sau sare sa de amoniu – extrase prin metode complicate din Glicirhiza glabra radix – este un puternic antioxidant dotat cu importantă acțiune antiinflamatorie, antivirală și de inducere și stimulare a sintezei de interferon proprii organismului.

 

Sucul de grâu verde încolțit (cam 50 -75 ml pe zi) asociat Spirulinei îmbunătățește imunitatea și scade toxicitatea citostaticelor, limitând pierderile de hemoglobină și leucocite. Prin conținutul mare de Clorofilă, el neutralizează mulți radicali liberi și protejează celulele sănătoase împotriva efectelor secundare ale citostaticelor.

 

Un loc extrem de important în dietetica specială a cazurilor mai avansate de cancer o are deacum celebra (dar puțin cunoscuta în România) CREMĂ SUPEROXIDANTĂ BUDWIG (variantă a cremei inventate de ilustra Dr. Johanna Budwig, adaptată nevoilor pacientului cu cancer). Aceast aliment cu importante proprietăți citostatice, se prepară acasă și are marele avantaj că pot beneficia de el și bolnavii cu posibilități materiale mai reduse. Ingredientele obligatorii sunt: Urda și Uleiul Virgin Nerafinat din Semințe de In (trebuie ales cu mare grijă deoarece rezultatele terapiei și mai ales tolerața sunt dictate de calitatea sa). Personal, am o experiență foarte bună cu uleiul producătorului german Fauser Vitaquell care se găsește și în Romania sub denumirea Vitaquell – Ulei Nerafinat din Seminte de In. Am unele date ce-mi confirmă faptul că asocierea a câte unei lingurițe de Semințe Bio de Cedru (Pin siberian) crește mult biodisponibilitatea acestei creme, însă utilizarea lor este cu totul opțională. Astfel, un regim alimentar chiar nepersonalizat, dar bine echilibrat printr-un conținut optim de micronutrienți ortomoleculari poate:

        Crește eficiența tratamentului oncologic și toleranța organismului precum și reduce efectele secundare devastatoare.

        Îmbunătăți statusul hematologic și imunitar, indicele Karnofski și speranța de vindecare a pacientului cu cancer.

        Acționa direct și indirect asupra celulelor neoplazice ajutând împotriva invaziei locale și metastazării.

        Crește procentul de supraviețuiri îndelungate și mai ales de vindecări.

 

Deci, din punctul de vedere al Nutriției Ortomoleculare, pentru reușite cît mai mari în tratarea cancerului, este necesar ca la terapia convențională oncologică să se asocieze dieta personalizată (atunci când pacientul are posibilitatea unui consult) și mai ales APORTUL DE MICRONUTRIEN√Ö¬¢I ORTOMOLECULARI care, în cazurile medii și avansate, să fie sprijiniți și de enormele beneficii ale  CREMEI SUPEROXIDANTE BUDWIG.

 

Schema Standard pe care o folosesc ca si baza de plecare pentru pacientii mei neoplazici consta in:

        Suplimentare Micronutritionala Ortomoleculara cu ONCOXIN Solutie Orala sau o asociere intre ONCOXIN Capsule si VIUSID plicuri (INTOTDEAUNA).

        Crema Superoxidanta Budwig (UNEORI).

        Bio Rabenhorst Suc de Grau Verde Incoltit (UNEORI).

        Ceai Verde de Buna calitate (UNEORI) si mai ales pentru a veni si cu un aport alimentar de Epigalocatequin 3-gallat peste cel oferit de ONCOXIN)

        Regimul Alimentar Ortomolecular, adica selectia de alimente INTERZISE/ OBLIGATORII si DE ASOCIERE tipica oricarei diete ortomoleculare profesionale (INTOTDEAUNA)

        Interzicerea aportului suplimentar de antioxidanti endogeni macar pe perioada chimioterapiei si inca o luna dupa incheierea acesteia (INTOTDEAUNA).

        Acolo unde este absoluta nevoie si mai ales in fazele terminale cu casexie marcanta, introducerea alimentatie enterale suportive. De cele mai multe ori, la pacientii care folosesc Crema Superoxidanta Budwig nu este necesar!

 

Bineinteles multe modificari intervin in functie de statusul clinic al pacientului, de tipul bolii, de atitudinea terapeutica a echipei de tratament oncologic multimodal si de ce nu, mai ales in aportul micronutritional ortomolecular, de unele caracteristici moleculare ale cancerului respectiv, atunci cand ele au putut fi puse in evidenta.

 

Dr. Albu Horatiu

Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara

Mast. in Biologia Moleculara del Cancer – CNIO

(Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas/ European Scool of Oncology) y CEB (Centro de Estudios Biosanitarios) – Madrid

Medic Specialist

Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid

Specialitati Medicina Adjuvantnta si Complementara: Nutritie Ortomoleculara, Dietética Speciala, Life Style (cod 31-012 OPMCA),

Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA),

Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) – Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007)

Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa din Romania.

dr.albu@naturomedica.ro; www.naturomedica.ro

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.