Cand o dieta este ketogenica? De ce, cum si cand apar corpii cetonici in cadrul unei diete?

Cand o dieta este ketogenica? De ce, cum si cand apar corpii cetonici in cadrul unei diete?

“Motivele pentru care utilizam cateodata anumite regimuri alimentare ketogenice (H. Albu & al. J Clin Nutr Diet. DOI: 10,4172/2472-1921-C1-003) precum si curele de dieta ketogenica controlata cu TAVARLIN Keto-Drink® in unele etape din viata pacientului cu cancer, le vom discuta curand mai pe larg, intr-o carte care deja este in lucru . Insa scriem acest scurt articol mai ales pentru ca am observat ca atat de multe persoane (printre care si colegi de breasla bine situati ierarhic, chiar si cu grade universitare in domeniul oncologiei si nu numai) vorbesc despre dietele ketogenice in aceasta patologie dar fara sa stie foarte exact despre ce este vorba. De curand am auzit ca conditia pentru ca o dieta sa fie ketogenica este ca pacientul sa consume foarte multe grasimi si proteine, ori – pe departe – nu aceasta este conditia. De prea multe ori ne confruntam in România cu lucruri făcute după ureche…”

 

In timpul postului, infometarii, exercitiilor fizice intense sau chiar si intre mesele regulate cu o anumita compozitie, nivelele de glucoza din sange scad. Aceasta poate ajunge sa fie insotita de scaderea insulinemiei si cresterea nivelelor de glucagon si adrenalina. Ca urmare a acestei succesiuni de modificari, grasimile stocate in adipocite sunt eliberate in sange sub forma acizilor grasi liberi, care sunt considerati de majoritatea celulelor ca si un al 2-lea combustibil fundamental, complementar glucozei.

 

Acizii grasi sunt combustibili care depoziteaza multa energie dar, spre deosebire de glucoza, pot fi metabolizati numai in mitocondrie si de aceea ei sunt utilizati energetic doar de celulele cu mitocondrii functionale. Exista mai multe tipuri de celule care NU utilizeaza acizii grasi ca si material energetic in lipsa glucozei, unele fiind celule normale (eritrocitul, care nu are mitocondrii sau neuronii din creier, deoarece acizii grasi liberi nu treverseaza bariera hemato-encefalica) dar si unele celule patologice precum marea majoritate a celor canceroase. In toate celelalte tesuturi, acizii grasi care intra in celulele cu mitocondrii sunt combinați la nivel citoplasmatic cu Coenzima A formandu-se lanturile de Acil-CoA care, intra apoi in mitocondrii, unde sunt desfacute in unitati de Acetil-CoA printr-o secventa de reactii denumita β-oxidarea acizilor grasi.

Acetil-CoA produsa prin β-oxidarea se condenseaza cu Oxaloaxcetatul si formeaza Citratul, care va patrunde in Ciclul Krebs ce va avea ca si rezultat final arderea completa a gruparii acetil din Acetil-CoA pana la reziduurile pe deplin eliminabile CO2 si apa. Aceasta succesiune de reactii, incepand β-oxidarea acizilor grasi pana la arderea Acetil-CoA se petrece in toate celulele cu mitocondrii, cu cateva exceptii dintre care cele mai importante sunt celulele din SNC, hepatocitele (doar in unele conditii), majoritatea celulelor canceroase, s.a.

In ficat insa, in unele conditii anormale precum post, infometare, diete foarte sarace in carbohidrati, exercitii fizice prelungite fara alimentare, DZ I necontrolat, etc., Oxaloacetatul nu mai este disponibil pentru a se condensa cu Acetil-CoA produsa in β-oxidarea mitocondriala si astfel, nu se mai formeaza Citratul care sa intre in Ciclul Krebs, nemaifinalizandu-se arderea acizilor grasi.

Acel Oxaloacetat va fi utilizat pentru a fi hidrogenat la nivelul mitocondriilor hepatocitare in Malat iar acesta va fi transferat in citoplasma hepatocitelor unde este transformat in Glucoza ce va fi deversata in sange, in cadrul unui proces ce face parte din Gluconeogeneza. Doar astfel, Acetil-CoA produsa in β-oxidarea mitocondriala hepatocitara a acizilor grasi, nemaiputand intra in Ciclul Krebs (datorita insuficientei Oxaloacetatului) este orientata catre formare Aceto-acetatului, β hidroxi-butiratului si acetonei, in esenta a corpilor cetonici.

Corpii cetonici sunt deversati de catre ficat in cirulatie si utilizati ca si combustibil de catre celulele care-i pot utiliza. Acestea sunt reprezentate de:

 

  • Toate celulele cu mitocondrii (deci nu si eritrocitele) preiau corpii cetonici din sange, ii reconvertesc in Acetil-CoA care se va condensa cu Oxaloacetatul, conducand la Citratul care va intra in ciclul KREBS. Mentionez iarasi ca Oxaloacetatul este indisponibil decat in hepatocitele aflate in anumite conditii, nu si in celelalte celule.
  • Ba chiar si creierul, care nu poate utiliza energetic acizii grasi liberi, foloseste corpii cetonici fara probleme ca si o completare (chiar majoritara in unele situatii) la glucoza. Acestia trec fara probleme membrana hemato-encefalica.
  • Hepatocitul este singura celula cu mitocondrii functionale care NU foloseste corpii cetonici ca si sursa energetica. Motivul, il repetam, este acela ca celula hepatica foloseste oxaloacetatul pe calea gluconeogenică.

 

Un anume nivel de corpi cetonici, de cca. 0,6 mM/L, este normal in sange. Nivelele aflate peste aceasta valoare arata o Cetoza, adica o productie/ acumulare marita de corpi cetonici. Cele mai frecvente cazuri de Cetoza sunt:

  • Cetoza nutritionala, cu nivele de pana la 6mM/L, care este un mecanism normal de adaptare al organismului la anumite conditii de mediu.
  • Cetoza patologica, ce urca peste 15mM/L si apare de cele mai multe ori in diabetul netratat sau prost tratat. Deoarece corpii cetonici sunt acizi, atunci cand sunt multi ei ajung sa scada si ph-ul sangvin si de aceea aceasta Cetoza patologica se numeste Cetoacidoza.

 

Motivele pentru care utilizam cateodata anumite regimuri alimentare ketogenice (H. Albu & al. J Clin Nutr Diet. DOI: 10,4172/2472-1921-C1-003) precum si curele de dieta ketogenica controlata cu TAVARLIN Keto-Drink® în unele etape din viața pacientului cu cancer, le vom discuta curand mai pe larg, într-o carte care deja este in lucru . Insă scriem acest scurt articol mai ales pentru ca am observat că atât de multe persoane (printre care si colegi de breasla bine situați ierarhic, chiar si cu grade universitare in domeniu) vorbesc despre dietele ketogenice in această patologie fară să stie foarte exact despre ce este vorba. Am auzit de curand ca conditia pentru ca o dieta sa fie ketogenica este ca pacientul sa consume foarte multe grasimi si proteine, ori – pe departe – nu acesta este adevarul, o astfel de afirmatie pierzand chiar elementul principal. Prea de multe ori ne confruntam in România cu lucruri făcute după ureche…

 

Dr. Horatiu Albu – Consilier Stiintific / Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid

Master in Biologie Moleculara a Cancerului – C.N.I.O Madrid

Master in Oncologie Moleculara – Centro de Estudios Biosanitarios – Madrid/ESO

ESPEN member – Societatea Europeana de Nutritie Clinica si Metabolism, ISIN member – Societatea Internationala de Imunonutritie

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.