Considerații “violente” despre greșelile nutriționale pe care le facem in alimentatia copiilor nostrii

Considerații "violente" despre greșelile nutriționale pe care le facem in alimentatia copiilor nostrii

Sunt iritat pur si simplu de indolența cu care mulți părinți tratează alimentația copiilor lor! (N. B – Alimentația este UN PROCES VOLUNTAR ce constă în introducerea alimentelor în tubul digestiv).

Atenție!

Această lucrare este proprietatea A&A Nutritional Naturomedica srl. Toate drepturile sunt rezervate! Este interzisă publicarea sau reproducerea integrală sau parțială, sub oricare formă (electronică, mecanică, fotocopiere, etc.), precum și transmiterea oricăror părți din acestă lucrare fără acordul proprietarului!

  

 Considerații “violente” despre greșelile nutriționale pe care le facem

în alimentația copiilor noștrii 

~ note ~ 

     Sunt iritat pur si simplu de indolența cu care mulți părinți tratează alimentația copiilor lor! (N. B – Alimentația este UN PROCES VOLUNTAR ce constă în introducerea alimentelor în tubul digestiv). Atunci când îți permiți să le dai anumite indicații în acest sens (sfaturi pe care chiar ei le-au solicitat) mulți devin extrem de mânioși și revendicativi mai ales dacă observă că dorești să intervii mai mult sau mai puțin în obiceiurile cu care și-au obișnuit, din punct de vedere alimentar, copiii. Mai mult, există unii pediatrii (mai ales dintre aceia care, pentru „confortul” lor și al părinților recurg rapid la antibioterapie odată cu cel mai mic semn sau suspiciune de infecție de căi respiratorii superioare) care deși nu au prea multă tangență cu ceea ce se-ntâmplă la ora actuală vis a vis de Dietetica Specială/ Nutriția Ortomoleculară, nu ezită să …lanseze „păreri avizate”! 

    Aceste note le adresez doar acelora care merită să le citească! De ce să nu devenim tot mai mulți dintre noi adepții meritocrației?! Sunt absolut convins că „mocirla” în care ne zbatem se datorează tocmai bagatelizării acestui concept și a bulversării scării de valori! Voi încerca să redevin calm și să le ofer acelora care merită, unele date care le vor fi de mare ajutor. În fond, de ce să ajuți cu „de-a sila”?! 

    În fiecare zi care trece, experiența îmi arată că pe cei mai mulți dintre părinți îi interesează starea de sănătate a copiilor lor doar atunci când intervin probleme marcante, îndeobște îmbolnăviri. Este o mare greșeală! Astfel, pe lângă faptul că această atitudine poate conduce la situații periculoase sau chiar dramatice (datorită potențialei evoluții negative a unora dintre afecțiuni, funcție de terenul pe care se dezvoltă) însăși tratamentul în sine (îndeobște farmacologic și cu efecte pozitive pe maladia în cauză) conduce, printr-un efect secundar inevitabil de intoxicare generală a organismului, la scăderea speranței de viață a celui tratat, într-un cuvânt la scurtarea vieții. După cum intuim cu toții, Dumnezeu ne dăruiește o sănătate pe care noi trebuie să o conservăm, păstrăm și s-o îngrijim, astfel încât să beneficiem cât mai mult timp de pe urma ei. Același lucru se întâmplă și cu „resursa vitală” sau lungimea vieții!

    Prin zestrea genetică ne este „rezervat și destinat” un anumit timp de viață, din care ATÂT PĂRINȚII NO√Ö≈æTRII (pe perioada alimentației inconștiente – viață intrauterină, sugar, copil mic, copil mare, pubertate – în care întreaga răspundere le revine) și apoi NOI ÎN√Ö≈æINE (pe perioada alimentației conștiente – adolescență, tânăr adult, adult, vârstnic – în care întreaga răspundere NE revine) avem „grijă” să tăiem mai mult sau mai puțin, ca de pe un răboj, în funcție de procesele de aging (îmbătrânire) pe care le punem pe anumite structuri ale organismului (țesuturi, organe, aparate și sisteme). Logic este că, așa cum se întâmplă în cazul unei mașinării mecanice, și în cazul celor organice sistemele și subansamblele mai suprasolicitate vor ceda primele. 

   Ce putem face astfel încât să tăiem cât mai puține din zile cu care am fost dăruiți? O întrebare legitimă care trebuie să ne preocupe atât pentru noi dar mai ales pentru copii noștrii! Voi face anumite considerații rapide pe această temă, care într-o societate normală și responsabilă ar trebui sa prezinte un larg interes! De altfel „Considerații …” am și intitulat această scurtă lucrare, scrisă într-o stare de oarecare iritare produsă de vecinătatea ignoranței, indolenței și intoleranței care ne înconjoară și pare a face parte tot mai mult din noi! 

    Astfel, în conformitate cu noile tendințe din Nutriția Ortomoleculară și chiar din Medicina Convențională care se face în centrele private High Class (trend care își are originea în ultimii 10 – 12 ani de cercetări japoneze în domeniul dieteticii), substanțele care au acțiune benefică asupra componentelor sănătății umane se împart în două mari categorii:

I.                  Compuși farmacologici activi.

II.                 Compuși nutrițional activi.

    Substanțele farmacologic active sunt compuși chimici străini compoziției naturale a organismului care, compoziție care în mod normal este menținută prin alimentație. Ele abordează într-un anumit punct și modifică evoluția unui lanț de procese fizio-patologice obținând sau nu, efectul pozitiv așteptat. Aceste substanțe, indiferent de originea lor artificială (obținute prin sinteză în laborator) sau naturală (extrase sau utilizate ca atare din plante sau alte surse naturale care nu au legătură cu alimentația omului) au, pe lângă efectul lor pozitiv pe teritoriul țintă și o importanță negativă, de intoxicare subclinică a organismului (datorită acesteia apărând atât efectele farmaceutice pozitive cât și cele negative). Noua tendință integrează acești compuși farmacologic activi în categoria „compușilor de aport străini organismului” al căror consum (scurt sau îndelungat) are inevitabil repercursiuni asupra lungimii vieții, în ambele sensuri, atât în acela al creșterii cât și în acel al scăderii ei.

    Substanțele nutrițional active sunt compuși chimici care fac parte natural și istoric din compoziția organismului iar concentarațiile lor sunt menținute prin alimentație. Ele stau la baza inițierii, derulării și catalizării proceselor fiziologice normale, menținând viața și calitatea ei. Originea lor este de obicei alimentară iar utilizarea lor în cantități normale, specifice alimentației diversificate, de bună calitate, NU aduce niciodată efecte negative. Noua tendință integrează acești compuși nutrițional-activi în categoria „compușilor de aport proprii organismului”, al căror consum în cantități normale are numai influențe pozitive asupra lungimii și calității vieții.

 Concluzie – pentru a avea o viață cât mai îndelungată și calitativă este necesar SĂ REDUCEM la minimum aportul din „Compușii de aport străini organismului” (între care se clasifică și cei farmacologic activi) și să introducem pe cât posibil și într-un mod cât mai regulat și diversificat NUMAI „Compușii de aport proprii organismului”, reprezentați în marea lor majoritate de cei nutrițional activi.

   Aceste percepte stau la bazele Dieteticii Speciale/ Nutriției Ortomoleculare Antiaging, un tip de dietă de cruțare a organismului ce are ca și scop prelungirea vieții de calitate și care este abordată de tot mai multe persoane cu educație, posibilități și responsabilitate față de propria soartă și de a celor apropiați…

    Ei…acum e acum!

    Ce ne facem cu copiii noștrii pe care (datorită perturbărilor de imunitate INDUSE √Ö≈æI DE NOI PRINTR-O PROASTĂ ALIMENTAȚIE) suntem nevoiți, ca din proprie inițiativă sau la indicația pediatrului, să-i „îndopăm” frecvent, de multe ori fără rost cu antibiotice sau cu alte tipuri de medicamente? Începeți cumva să vă simțiți inconfortabil?! Așa-i că v-ar fi mai ușor să mă acuzați că sunt într-atât de meschin încât să cred așa ceva despre Dvs?! Cum adică, nu știți să aveți grijă de alimentația micuților! Doar le cumpărați ce-i mai bun! Sunteți atât de dedicați încât nici nu le dați voie să bea Coca Cola sau să mănânce ciocolată, ba mai mult…nu trebuie nici măcar să audă, da'apoi  să mai și mearga la McDonald's! Nu-i așa?! Adevărate crime! Eu însă vă întreb…:oare așa-i?  Si tot eu vă răspund!

Aceste mici plăceri ale lor (dacă nu-s frecvente sau integrate obiceiurilor alimentare – iar pentru această ipostază vina ne-ar aparține tot nouă) sunt infinit mai puțin periculoase pentru „resursa lor vitală” decât un tratament pentru o infectie de cai respiratorii (care în condiții de alimentație optimă, nici n-ar fi trebuit să se „lipească” de micuț) efectuat de cele mai multe ori „pentru confort psihic al medicului și părintelui” și care, de obicei este cu totul disproporționat vis a vis de gravitatea afecțiunii! 

Ce-i de făcut? Avem trei mari ipostaze în care s-ar putea încadra micuțul Dvs.:

        Prima, cea mai fericită, în care mă regăsesc și eu cu cei doi copii ai mei (băiețel de cinci ani și jumătate și fetiță cu puțin peste 3 ani) este aceea în care nimerindu-le dieta optimă (bineînțeles că la mine nu este cazul de „nimereală) sistemul lor imunitar funcționează excelent. Infecțiile sunt extrem de rare, se opresc de obicei la poarta de intrare (de obicei nas) și NU AU APROAPE NICIODATĂ NEVOIE DE ANTIBIOTICE! Copii mei, până la vârstele mai sus menționate, nu au primit vreodată antibio-terapie generală!

        Cea de a doua și de care ne vom ocupa astăzi, este aceea a unui copil care încă nu s-a înscris pe calea frecventelor tratamente pentru IACRS (infecții acute de căi respiratorii superioare) recidivante. Vă voi învăța câteva manevre alimentare (nu nutriționale) simple care să-i mențină imunitatea în limite normale.

        Cea de a treia, îngrijorătoare ca și frecvență printre copii din țara noastră, este aceea a unui micuț care deja și-a început „calvarul” printre medici, păreri medicale diferite, urgențe pediatrice, medicamente și părinți speriați și disperați. Această variantă o putem discuta punctual, particular pentru fiecare copilaș în parte, în funcție de opțiunea Dvs. și sfatul pediatrului de a vă îndrepta către o consiliere dietetică specială. 

   Deci avem copilaș aflat în cea de a doua categorie si care probabil fie a intrat, fie urmeaza să intre într-o colectivitate? Care sunt modificările ce trebuiesc aduse dietei sale pentru ca imunitatea lui (aflată în continuă formare) să se mențină în limite optime?

Vom porni în această construcție de la constatările făcute de medicii practicanți ai Nutriției Ortomoleculare și confirmate de pediatrii cu înclinații pentru dietetică. Astfel, s-a observat că cele mai frecvente carențe micronutriționale cu efect asupra imunității antivirale la această categorie de vârsta sunt: vitamina C și unii aminoacizi dar mai ales fierul, anumiți acizi grași polinesaturați și în mod particular zincul. Pașii de urmat în acest sens sunt: 

    1. Reducerea cantitățiilor și mai ales a frecvenței laptelui și lactatelor în alimentația micuțului! Sunt tot mai numeroase studiile medico-nutriționale care corelează consumul constant de lapte și derivate cu frecvența crescută a unor afecțiuni importante la copil (artritele reumatoide juvenile, anemiile feriprive – prin deficit de fier, astmul, bronșitele asmatiforme, sinuzitele, otitele, infecțiile recidivante de căi respiratorii superioare, constipația copiilor, sindroame de malabsorbție intestinală și de intoleranță gastro-intestinală, tulburări disimune – depresii imune, hiperimunități, anarhii imunitare
    2. Aportul zilnic de acizi grași polinesaturați omega 3 și omega 6 (fracții de vitamina F) în proporția necesară vieții intrauterine, a celei a sugarului și preșcolarului. Acest raport este de 1 parte omega 3 la 5 părți omega 6 (recomandarea Societății Germane pentru Studierea Alimentației Publice). Vi se pare extrem de greu! Vă asigur că nu este așa! Singurul gest pe care trebuie să-l faceți este să vă asigurați că micuțul Dvs. mănâncă, asociat alimentelor, circa 10 – 15 ml ulei vegetal de bună calitate care îndeplinește aceste deziderate de compoziție. Cel mai înalt calitativ ulei, special conceput în acest sens este ORGANIC MOTHER AND CHILD OIL – Ulei Organic (Bio) pentru mama și copil. Îl găsiți în unele magazine dedicate, unele farmacii sau pe internet. Este excelent, ieftin, are calitate Bio și extrem de eficient în ceea ce ne-am propus. 
    3. Zilnic sau la două zile (așa cum prescriu eu) aportul unor cantități minime de gluconat feros ca și o suplimentare dietetică de fier. De multe ori acest aport e necesar doar periodic. Eu prefer calea alimentară și nu cea medicamentoasă sau a suplimentelor nutriționale. Prescriu de obicei un suc Bio, funcțional special pentru copii denumit BIO- ROTBACKCHEN KLASSIK (Obraji Imbujorati Klassik) în doză de 125 – 200ml pe zi.
    4. Aportul zilnic sau la două zile (așa cum prescriu eu) a unor cantități minime de gluconat de zinc ca și o suplimentare dietetică de zinc. De obicei este nevoie de zinc!. Prefer tot calea alimentară și nu cea medicamentoasă sau a suplimentelor nutriționale. Cea mai bună variantă este un suc Bio funcțional special pentru copii denumit BIO- ROTBACKCHEN IMMUNE SZSTEM (Obraji Imbujorati Sistemul Imun) în doză de 125 – 200ml pe zi sau un altul non-Bio denumit  VITESSE- FOR THE IMMUNE SYSTEM (Pentru Sistemul Imun) în aceeași doză.

    Cum observați, este vorba de niște metode la îndemâna Dvs. și plăcute chiar pentru cel mic. De fapt modificăm niște obiceiuri! Astfel, înlocuim uleiul consumat obișnuit cu acela care-i aduce aportul optim de acizi grași polinesaturați iar sucul uzual cu unele de cea mai înaltă calitate germană, construite special pentru copii cu tendință la scăderea imunității.

Ținând cont de ceea ce ați aflat din aceste note, încercați să vă îmbunătățiți pe cât posibil viața! Eforturile vă vor fi răsplătite! Vă urez succes! 

Dr. Albu Horațiu – Medic specialist

.p.f.a Nutriție Ortomoleculara, Dietetică Specială, Life Style, Agenți Antioxidanți,

Terapii de creștere a imunității (Clasificare O.M.S) – in conformitate cu Legea 118/ 2mai 2007

Președinte al „Societății Române de Medicină Ortomoleculară”

Consilier Medical la Departamentul Stiintific al laboratoarelor farmaceutice CATALYSIS s.l – Madrid / Spania 

Link-uri utile: https://www.farmaciaortomoleculara.ro/sucuri_bio_functionale_h_qual_ptr_copii-c366-p0.html https://www.farmaciaortomoleculara.ro/ulei_organic_bio_pentru_mama_si_copil_250ml_organic_mother_and_child_oil_-p1623.html

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.