De ce tot mai multi intoleranti la gluten si grau! Spre ce ne indreptam?…

De ce tot mai multi intoleranti la gluten si grau! Spre ce ne indreptam?...

Inca din jurul anului 100 dupa Isus Hristos, Aretaeus din Capadochia – renumit medic grec – isi sfatuia pacientii cu tulburari intestinale sa nu mai manance grau. Si atunci inca se cultiva un soi ancestral al graului! (N.B – daca mergeti in ziua de astazi la doctor si aveti tulburari gastro-intestinale, va indeama sa mancati paine prajita si putina branzica!!!)

 

De ceva ani ma confrunt cu foarte multe persoane – cu patologii diverse – carora le dovedesc documentat (teste sangvine si/ sau diete de excludere a glutenului) ca eliminarea acestuia le imbunatateste marcant starea de sanatate pe multiple planuri!

De ce folosesc in multe cazuri dietele fara gluten sau grau? Am multe motive insa aici voi rezuma doar cateva. Restul, in cadrul consultatiilor – bineinteles daca este cazul!

 

Inca din jurul anului 100 dupa Isus Hristos, Aretaeus din Capadochia – renumit medic grec – isi sfatuia pacientii cu tulburari intestinale sa nu mai manance grau. Si atunci inca se cultiva un soi ancestral al graului! (N.B – daca mergeti in ziua de astazi la doctor si aveti tulburari gastro-intestinale, va indeama sa mancati paine prajita si putina branzica!!!)

In ultimii 50 – 60 de ani se utilizeaza pentru a fi cultivati si consumati doar hibrizii de grau, denumiti High Yield Varieties (Varietati cu Randament Inalt)! Probabil aceasta o fi cauza? Nu stiu! Cert este ca – dupa dr. X. Gao (Planta, 2010) – glutenul din graurile moderne au cel putin 14 noi proteine fata de cel al graului ancestral iar conform studiilor lui dr. J. Murray (Gastroenterology, 2009) si dr. C. Gianfrani (American Journal of Clinical Nutrition, 2012) nivelul de anticorpi specifici era de 4 – 5 ori mai mare la cei care consumau grauri noi fata de cei care le consumau pe cele ancestrale.

 

Mai cunosc insa niste lucruri importante! Astfel, din ce in ce mai multe studii medicale si nutritionale ne indica faptul ca acest grau modern poate fi cauza producatoare sau in cel mai bun caz, agravanta a unor afectiuni importante precum: celiachia, obezitatea, hipertrigliceridemiile, steatoza hepatica, sindromul de rezistenta periferica la actiunea insulinei, sindromul metabolic, diabetul zaharat tip 2, autismul, schizofrenia, unele boli autoimune (inclusiv rectocolita ulcerohemoragica si psoriazisul), alergiile de orice tip. Aceste afectiuni par a avea un puct comun si in hiperpermeabilitatea intestinala pe care o induce la foarte multi glutenul si care se remite rapid dupa eliminarea lui din alimentatie.

 

Nici cresterea incidentei unor tipuri de cancer (stiindu-se faptul ca inflamatia este calea spre degenerare) nu este straina de intoleranta la gluten. Astfel, dr. J. Askling (Gastroenterology, 2006) a publicat rezultatele unui studiu care arata ca incidenta limfoamelor si cancerelor digestive este semnificativ statistic mai mare la cei cu intolerante la gluten decat la cei fara. In acelasi sens, dr. U. Peters (Archives of Internal Medicine, 2003) – intr-un studiu ce a durat 30 de ani si a inglobat peste 10.000 de pacienti intoleranti la gluten – a aratat ca incidenta cancerelor este dubla la acestia fata de media pupulationala.

Sunt lucruri care – medici, pacienti, parinti, bunici – trebuie sa ne faca sa ne gandim iar pe aceia dintre noi, care consideram ca se merita sa facem o schimbare, sa ne indemne sa o facem!

 

Bibliografie Selectiva

 

 Imunoslabirea: scaderea in greutate tinand seama de intolerantele noastre alimentare si de controlul glicemie. Dominique Rueff. Bucuresti – Ed. Spandugino, 2013.

Mai mult decat vindecarea. Dominique Rueff. Bucuresti – Ed. Spandugino, 2013.

Immunonutricion, se nourrir selon son immunite. Dominique Rueff, Bernard Weber, Camille Lieners, William Amzallag. Ed. Francois Xavier de Guibert, 2009.

Sindromul Metabolic. Camelia Diaconu. Bucuresti – Ed. Medicala, 2011.

La intolerancia al pan y a los productos hechos con trigo es cada vez mayor. Juan Carlos Mirre. Madrid – Discovery Salud, No. 63, p.26/36.

Cancer. Que es, que lo causa y como tratarlo. Jose Antonio Campoy, Antonio Muro. Madrid – Ediciones MK3, 2005.

La intolerancia al pan y a los productos hechos con trigo es cada vez mayor. Juan Carlos Mirre. Madrid – Discovery Salud, No. 63, p.26/36.

 

Dr. Albu Horatiu

Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara

Mast. in Genetica Moleculara Oncologica – CNIO (Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas/ European Scool of Oncology) prin

CEB (Centro de Estudios Biosanitarios) – Madrid

Medic Specialist Boli Infectioase si M.F – Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid

Specialitati Medicina Adjuvantnta si Complementara: Nutritie Ortomoleculara, Dietética Speciala, Life Style (cod 31-012 OPMCA), Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA), Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007)

Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa din Romania.

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.