Dieteticienii români și Nutriția Oncologică

Cancerul se numără printre principalele cauze ale morbidității și mortalității la nivel mondial, iar numărul noilor cazuri este așteptat să crească semnificativ până la jumatatea secolului.

Oncologia este o arie medicală în care progresul științific poate îmbunătăți rezultatele pentru pacient dar prezența malnutriției la bolnavul oncologic poate limita raspunsul la cele mai bune si recente terapii (Multimodal nutritional intervention protocol for cancer patients counselled in our center. Horatiu Albu et all. J Clin Nutr Diet, DOI:10,4172/2472-1921-C1-003)

Cele mai multe tipuri de cancer încă nu pot fi vindecate dacă n-au fost depistate în faze incipiente, însă cele mai multe dintre ele pot fi transformate în boli cronice. Aceasta necesită colaborarea profesioniștilor, într-o echipă de tratament multimodal din care nu trebuie să lipsească specialistul în intervenție de lifestyle (nutriție, suplimentare nutrițională, regim de exerciții fizice, etc.).

Sunt mulțumit de faptul că –  și în urma muncii mele de promovare întreprinsă în ultimul deceniu  (cu sprijin aproape inexistent, ba chiar dimpotrivă, al instituțiilor interesate) – mai mulți dintre dieteticienii licențiați din România au început să își îndrepte atenția către bazele științifice ale unora dintre aspectele practice ale Nutriției Oncologice.

Unii dintre acești profesioniști au și talentul de a transpune o parte dintre aceste elemente în articole care pot fi înțelese destul de ușor și de către cititorii cu mai puține cunoștiințe în domeniu. Pe aceștia vom încerca să-i promovăm, socotind că în acest fel, tot mai mulți pacienți și profesioniși din domeniul sănătății vor deveni mai sensibili la beneficiile aduse de Nutriția Oncologică în atingerea scopurilor tratamentelor oncologice tot mai sofisticate.

În acest sens, îmi permit ca – având acordul autoarei, Dietetician-Nutriționist Letiția Mateș din Cluj-Napoca – să preiau un scurt aricol al dânseia, în a cărui primă parte sunt descrise și definite aproape pe înțelesul oricui, elemente importante dintr-una dintre etapele din viața pacientului oncologic în care Nutriția Oncologică are un impact cel puțin tot atât de mare cât și tratamentul specific bolii.

Eu sper că, – așa cum Ghidul ESPEN din 2016 caută să sensibilizeze specialistul care se ocupă cu tratamentul cancerului și asupra nevoilor nutriționale ale pacientului (constatându-se că – chiar în țările dezvoltate – aceasta atenție este redusă) – aceste articole de popularizare, bine selecționate, pot ajuta pacientul oncologic să aleagă cu mai mult discernamant și să nu fie îmbiat de diverse colaborări cu practicanții de terapii altenative, ce probabil numai beneficii nu-i vor aduce. (Use of Alternative medicine for Cancer and its impact on survival. Johnson sB et al. J Natl Cancer Inst. 2018 Jan 1;110(1))

 

Dr. Horatiu Albu – Consilier Științific – Oncologie Moleculară,

Vicepreședinte APCMC – Asociața Pentru Combaterea Malnutriției în Cancer

ESPEN member – Societatea Europeană de Nutriție Clinică și Metabolism

Consilier în România pentru pacienții  Humanitas Cancer Center Milano –

Unitate Certificată ca Centru de Excelență pentru Pacienții Internaționali

0 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.