Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor “nutritionisti” de la TV, nu mai promovati diete ale anilor ’50!…

Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor "nutritionisti" de la TV, nu mai promovati diete ale anilor '50!...

 

Trebuie sa spunem odata pentru totdeauna ca, in ultímele decenii, medicina si nutritia au avansat foarte mult. Ambele alaturi si in siajul biologiei moleculare…Aproape ca este musai sa ai pregatire in biologie sau medicina ca sa intelegi si sa aprofundezi nutritia actúala. 

 

 

Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor “nutritionisti” de la TV, nu mai promovati diete ale anilor ’50!…

 

 

Am inceput sa pun la indoiala capacitatile de a fi “la zi” a unora dintre persoanele care apar pe únele posturi de televiziune si se numesc nutritionisti. Si spunand “la zi” sunt déjà ingaduitor! Nici “la actualul deceniu” n-ar fi de ajuns! Parca, mai degraba, “la actuala jumatatatea de secol”! Si este pacat atat pentru cei care asculta si privesc cat si pentru “actorii” care, tinere sau tineri fiind, fie au ramas fie – mai grav – s-au format in paradigmele mijlocului secolului trecut! Si aceasta, chiar daca au studii de profil sau sunt chiar si medici…

 

Multi, discuta doar orientari generale. Pasamite, asa cer audientele mari care le fac ei! Da, dar macar orientarile generale sa nu fie depasite!

Unii fura concepte sau o viata de munca a altora! Numai biata mea amica Marie Vranceanu poate sa va spuna destule despre ei…

Altii, atunci cand trebuie sa particularizeze vreun subiect, nici pe departe nu-si bazeze sfaturile pe publicatiile mai recenté, ci pe idei care deja incepeau sa fie demontate la sfarsitul anilor ’60!

 

Trebuie sa spunem odata pentru totdeauna ca, in ultímele decenii, medicina si nutritia au avansat foarte mult. Ambele alaturi si in siajul biologiei moleculare…Aproape ca este musai sa ai pregatire in biologie sau medicina ca sa intelegi si sa aprofundezi nutritia actúala. Cu dietética-i altceva, desi persista confuzia ca-s una si acelas lucru!

 

Pai atunci, cum se face ca multi pacienti si “nutritionisti” privesc nutritia ca pe ceva asemanator politicii sau religiei si ca atare fapt, trebuiesc spuse doar acele lucruri care sunt bine primite de “publicul cat mai larg”. Chiar daca populismul este un termen la foarte mare moda intre demagogi, printre profesionistii unei stiinte care tinde sa capete tot mai mult teren nu prea ar fi loc pentru acesta!

Da doamnelor si domnilor, nutritia este o stiinta ca oricare alta si ca atare se bazeaza pe ceea ce ai descoperit sau n-ai descoperit tu insuti (in functie de norocul si aptitudinile tale) dar numai cladind sau recladind pe esafodajul predecesorilor tai in acea stiinta. NU ESTE LOCUL – si nici nu mai sunt timpurile – ACELORA CARE MAI CRED IN PROFETII sau – mai grav – SE CRED PROFETI!

 

Vad tot felul de persoane numite “nutritionisti”, multi chiar medici, extrem de depasiti de evenimente si care infiereaza cu un patos demn de o cauza mai buna grasimile! Unii dintre acestia mai sunt si fanatici ai veganismului! Eu nu spun ca veganismul este ceva rau! Departe de mine acest gand, insa veganismul + restrictie la grasimi este O MONSTRUOZITATE pentru fiziologia umana. Dar cine sa stie aceste lucruri? Publicul? Nu-i treaba lui! El vede si asculta…

 

Majoritatea nutritionistilor pe care-i cunosc si nu apar in media, sunt decenti si unii chiar inalt competenti pe anumite nivele. Asa se intampla si cu putini dintre cei care merg la Tv! Nu-i inteleg totusi pe restul care, cuprinsi in “a fi artisti” o tot tin pe a lor si incearca sa ne demonstreze cum ca grasimile sunt inamicii nostri si ca bine este sa faci máximum de sport posibil si sa ai in dieta vreo 60 – 70% de carbohidrati si restul proteine ca sa facem muschi si asa mai departe…

 

Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor, n-ati mai citit nimic (afara de diverse siteuri cu denumiri de culori de frunze si de secrete) scris in ultímele zeci de ani? In cvasimajoritatea studiilor importante din ultima JUMATATE DE SECOL se demonstreaza clar ca o dieta saracita in grasimi PE LANGA FAPTUL CA N-ADUCE NICI-O SCADERE IN GREUTATE NU VINE SI CU NICICUN BENEFICIU IN SCADEREA INCIDENTEI BOLILOR CARDIOVASCULARE SAU CANCERULUI! Ba chiar dimpotriva, s-ar spune!

Astfel de diete sunt un esec urias, deoarece vaduvirea organismului de grasimile esentiale vine – pe termen mediu si lung – cu repercursiuni cataclismice pe perioada de supravietuire si pe evolutia anumitor afectiuni. Si nu numai creierul, sistemul cardiovascular si cel imun sunt cele care sufera…

Sunt, in sinea mea, revoltat!

 

Acest articol va este prezentat de www.farmaciaortomoleculara.rocu acordul autorului, Dr. Albu Horatiu. Articolul poate fi reprodus sau postat de catre Dvs. atata vreme cat aceasta se face netrunchiat, afisand-se integral sursa, link-urile si numele autorului.

 

Dr. Albu Horatiu –Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara. Master in Biologia Moleculara del Cancer – Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas Madrid, Medic Specialist. Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid. Specialitati Medicina Adjuvanta si Complementara: Nutritie, Life Style (cod 31-012 OPMCA), Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA), Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) – Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007). Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa din Romania.www.naturomedica.ro

 

Surse:

JAMA. 2006 Jan 4;295(1):39-49. Low-fat dietary pattern and weight change over 7 years: the Women’s Health Initiative Dietary Modification Trial. Howard BV1  et al.

JAMA. February 8, 2006. Low-Fat Dietary Pattern and Risk of Cardiovascular DiseaseThe Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial FREE. Barbara V. Howard et al.

JAMA. 1982;248(12):1465-1477. doi:10.1001/jama.1982.03330120023025.Multiple Risk Factor Intervention TrialRisk Factor Changes and Mortality Results

Br J Nutr. 2010 Dec;104(11):1586-600. doi: 10.1017/S0007114510004010. n-6 fatty acid-specific and mixed polyunsaturate dietary interventions have different effects on CHD risk: a meta-analysis of randomised controlled trials. Ramsden CE1 et al.

Br Med J. 1965 Jun 12; 1(5449): 1531–1533. Corn Oil in Treatment of Ischaemic Heart Disease. G. A. Rose, et al.

JAMA.November 7, 1966. Effect of the Anti-Coronary Club Program on Coronary Heart Disease Risk-Factor Status. George Christakis, et al.

Advances in Experimental Medicine and Biology pp 317-330. Low Fat, Low Cholesterol Diet in Secondary Prevention of Coronary Heart Disease. J. M. Woodhill et al.

authoritynutrition.com , farmaciaortomoleculara.ro (foto)

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.