E 951 – ASPARTAMUL. Cat este de periculos? Mituri sau adevar!

E 951 - ASPARTAMUL. Cat este de periculos? Mituri sau adevar!

 

 

Si atunci: ASPARTAMUL ESTE PERICULOS PENTRU SANATATEA NOASTRA?

In “folclor” este prezentat ca fiind o adevarata bestie, ba chiar exista si cateva studii – destul de controversate – care ne sugereaza cum ca aspartamul poate fi cauza de cancere si de alte tulburari importante! Si doar ele sunt citate intr-una! 

 

 

E 951 – ASPARTAMUL. Cat este de periculos? Mituri sau adevar!

 

 

Sunt convins ca acest subiect va deschide multe polemici. Mie, nefiind un adept al chimicalelor introduse in alimentaie, mi-e destul de greu sa scriu astfel de randuri, dar voi incerca sa aduc putina organizare in ceea ce se discuta acum in media despre acest ASPARTAM.

Toarta lumea, cu sau fara stiinta, condamna acest E 951! Dar oare exista motive intemeiate sau totul este o goana dupa audienta iar in acest sens, caci doar stim ca multi spun si scriu doar ce doreste sa auda Maria Sa, publicul?

 

De obicei, lucrurile sunt undeva pe la mijloc! Oare asa o sta si in situatia acestui ASPARTAM?!

 

Ce putem spune actualmente d.p.d.v nutritional si stiintific despre ASPARTAM? Pai, stim ca – la nivel intestinal – molecula sa este scindata enzimatic in 3 parti diferite ( 50% fenilalanina, 40% acid aspartic si 10 % metanol) care – exact sub aceste forme – ajung in sange si pot fi incrimínate asupra efectelor generale si celulare pe care le aduc, bune sau rele. Si ce stim despre fiecare dintre aceste molecule luate in parte?

 

Fenilalanina – constituie 50% din aspartamul absorbit din tubul digestiv in sange. Este un aminoacid esential organismului omenesc deoarece corpul nostru nu-l poate sintetiza si de aceea TREBUIE NEAPARAT INTRODUS PRIN ALIMENTATIE. El indeplineste numeroase functii in organism si poate deveni periculos DOAR LA PERSOANELE SUFERINDE DE FENILCETONURIE, o boala genética ce consta tocmai in tulburari ale metabolismului fenilalaninei.

Deci la om, aminoacidul esential denumit FENILALANINA este indispensabil! In general, ni-l procuram din carne, peste, lactate, oua, vegetalele cu continut proteic important, fructele in coaja lemnoasa. Ceea ce ar veni din aspartam ar reprezenta o cantitate minora, o completare! Si mai mult, de ce Fenilalanina venita din aspartam sa fie nociva iar cealalta nu?

 

 

Acidul aspartic – constituie 40% din aspartamul absorbit in sange. Este si el un aminoacid dar neesential. Aceasta inseamna ca, desi ni-l procuram din alimentatie (aliméntele cu continut proteic precum peste, oua,, carne, soia, etc.) el poate fi sintetizat si in organism.

Aici are functii multiple insa foarte importanta este cea pe care o indeplineste forma sa conjugata, anume cea de molecula neurotransmitatoare in procésele de invatare si memorizare. Nici despre acidul aspartic nu putem spune ca atunci cand vine din aspartam este mai bun sau mai rau decat din celelalte! Oricum, la fel ca si in cazul fenilalaninei, aspartamul poate reprezenta doar o sursa minora de acid aspartic in alimentatie!

 

 

Si astfel, pentru a condamna cu vehementa ASPARTAMUL ce-mi mai ramane? Cei 10% Metanol! Aha, uite o “paine buna de mancat”!

Pai, cu totii stim ca METANOLUL este un alcool inrudit cu etanolul (alcoolul alimentar) dar mult mai toxic decat acesta. Dealtfel, ni-l si introducem alaturi de etanol in organism atunci cand consumam bauturi alcoolice dar si alte alimente precum fructele, legumele, sucurile de fructe si legume, cafeaua, etc. care si ele vin cu cantitati moderate de astfel de compusi toxici. Intradevar, metanolul poate deveni toxic atunci cand este consumat in cantitati mai mari sau, chiar in cantaitati mai mici, atunci cand genele care produc enzimele de detoxifiere sunt mutate. Insa din aspartam rezulta cantitati atat de mici de metanol incat cu greu ar putea fi considerate toxice, in oricare dintre circumstantele descrise mai sus ne-am afla. Oricum, la fel ca si in cazul fenilalaninei si acidului aspartic, aspartamul ar putea reprezenta in cel mai rau caz o sursa cu minora daca nu insignifianta de metanol in dieta noastra fata de celelalte alimente!

 

 

Si atunci: ASPARTAMUL ESTE PERICULOS PENTRU SANATATEA NOASTRA?

In “folclor” este prezentat ca fiind o adevarata bestie, ba chiar exista si cateva studii – destul de controversate – care ne sugereaza cum ca aspartamul poate fi cauza de cancere si de alte tulburari importante! Si doar ele sunt citate intr-una! Altele, de data aceasta cu design-uri mult mai bine puse la punct, N-AU GASIT NICIO ASOCIERE INTRE CONSUMUL DE ASPARTAM SI CANCER.

 

Mai este clar faptul ca utilizarea ASPARTAMULUI nu duce nici la crestere in greutate dar nici la scadere, insa mie – dar si altora – imi devine tot mai clar ca POATE FI UTIL IN PREVENIREA CRESTERII IN GREUTATE acolo unde exista aceasta tendinta.

 

Unii mai spun ca, la fel ca si glutamatul, aspartamul – prin acidul aspartic – ar afecta buna functionalitate a creierului. Insa studiile bine desenate ne arata ca acesta n-are efecte asupra comportamentului, starii sufletesti si a functiilor mentale nici la adult si nici la copii.

 

O discutie aparte as face insa pe utilitatea ASPARTAMULUI si a oricaror alti indulcitori necalorici artificiali sau naturali (zaharina, ciclamat, extract de stevie) la pacientii cu stare prediabetica. Utilizarea lor imi pare tot mai controversata deoarece – atat mie dar si altora – ne lasa impresia ca ar accentua incapacitatea organismului de a mentine cat mai constante nivelurile glicemiilor dea lungul unei zile. Desi, inca n-avem studii pe aceasta tema, eu cred ca am cam descifrat in mare mecanismul…

 

In esenta totusi: OARE ACEST ASPARTAM ESTE NOCIV SAU NU? Eu spun ca nu prea! Altele-s mult mai rele, iar in únele situatii punctuale chiar si mierea, zaharul si celelalte sunt mult mai nesanatoase.

Majoritatea studiilor vin cu concluzia de siguranta in cazul utilizarii aspartamului. In niciun studiu nu s-au raportate efecte scundare si nu avem dovezi sigure care sa ne spuna ca este daunator.Totusi, alegerea este cea a consumatorului, adica a noastra, indiferent de cum si cine vrea sa isi faca audienta!

 

Acest articol va este prezentat de www.farmaciaortomoleculara.ro cu acordul autorului, Dr. Albu Horatiu. Articolul poate fi reprodus sau postat de catre Dvs. atata vreme cat aceasta se face netrunchiat, afisand-se integral sursa, link-urile si numele autorului.

 

 Dr. Albu Horatiu – Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara. Master in Biologia Moleculara del Cancer – Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas Madrid, Medic Specialist. Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid. Specialitati Medicina Adjuvanta si Complementara: Nutritie, Life Style (cod 31-012 OPMCA), Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA), Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) – Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007). Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa din Romania.www.naturomedica.ro

 

 

Surse: (foto) wikipedia.com , authoritynutrition.com , farmaciaortomoleculara.ro , onlinelibrary.wiley.com ,

Environ Health Perspect. 2006 Mar;114(3):379-85. First experimental demonstration of the multipotential carcinogenic effects of aspartame administered in the feed to Sprague-Dawley rats. Soffritti Met al.

Environ Health Perspect. 2007 Sep;115(9):1293-7. Life-span exposure to low doses of aspartame beginning during prenatal life increases cancer effects in rats. Soffritti M1 et al. 

Am J Ind Med. 2010 Dec;53(12):1197-206. doi: 10.1002/ajim.20896. Aspartame administered in feed, beginning prenatally through life span, induces cancers of the liver and lung in male Swiss mice.Soffritti Met al.

Am J Clin Nutr. 2012 Dec;96(6):1419-28. doi: 10.3945/ajcn.111.030833. Epub 2012 Oct 24. Consumption of artificial sweetener- and sugar-containing soda and risk of lymphoma and leukemia in men and women. Schernhammer ES et al. 

Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2006 Sep;15(9):1654-9. Consumption of aspartame-containing beverages and incidence of hematopoietic and brain malignancies. Lim U1 et al.

J Natl Cancer Inst. 1997 Jul 16;89(14):1072-4. Aspartame consumption in relation to childhood brain tumor risk: results from a case-control study. Gurney JG1 et al.

Food Chem Toxicol. 2013 Oct;60:109-15. doi: 10.1016/j.fct.2013.07.040. Epub 2013 Jul 23. Aspartame, low-calorie sweeteners and disease: regulatory safety and epidemiological issues. Marinovich M1 et al.

Crit Rev Toxicol. 2007;37(8):629-727. Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies. Magnuson BA et al.

Ann Oncol. 2004 Oct;15(10):1460-5.Artificial sweeteners–do they bear a carcinogenic risk? Weihrauch MR1 et al.

Am J Clin Nutr. 1997 Feb;65(2):409-18. The effect of aspartame as part of a multidisciplinary weight-control program on short- and long-term control of body weight. Blackburn GL1 et al.

Am J Clin Nutr. 1990 Jun;51(6):963-9. Effect of drinking soda sweetened with aspartame or high-fructose corn syrup on food intake and body weight. Tordoff MG1 et al.

Am J Clin Nutr. 1998 Sep;68(3):531-7. Aspartame: neuropsychologic and neurophysiologic evaluation of acute and chronic effects. Spiers PA1 et al.

Physiol Behav. 1987;39(2):247-53. Phenylalanine and aspartame fail to alter feeding behavior, mood and arousal in men. Ryan-Harshman M et al.

Aviat Space Environ Med. 1994 Jan;65(1):7-15. Effects of alcohol and chronic aspartame ingestion upon performance in aviation relevant cognitive tasks. Stokes AF1 et al.

Am J Psychiatry. 1987 Nov;144(11):1487-90. Effects of sugar and aspartame on aggression and activity in children. Kruesi MJ1 et al.

Pediatrics. 1994 Jan;93(1):70-5. Aspartame, behavior, and cognitive function in children with attention deficit disorder. Shaywitz BA1 et al.

Pediatrics. 1990 Jul;86(1):75-83. Aspartame: effects on learning, behavior, and mood. Saravis S1 et al.

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.