Ghid de Nutriție Oncologică pentru Pacienți – ECPC

Ghid de Nutriție Oncologică pentru Pacienți - ECPC

Știu că nevoia de specialiști în domeniu este foarte mare, ei numărându-se în România pe degetele de la o mână. Eu sunt dispus să îmi dau silința (iar în mediul meu privat chiar mi-am dat-o!) în instruirea tinerilor apți și dornici să învețe aceste elemente … însă îmi trebuie ajutor. Un fel de ajutor, direcționat direct înspre pacient, îmi aduce și acest scurt ghid ECPE care îi învață să privească cu mai mare responsabilitate partea de intervenție de lifestyle din tratamentul cancerului și dacă are nevoie, să ne ceară ajutorul.

 

Alimentația reprezintă o componentă esențială a tratamentului și recuperării pacientului neoplazic, ajutându-l să facă față mai bine tratamentelor, să lupte cu puteri sporite și să își crescă șansele de a înfrânge boala.

Din cauza faptului că specialistul în oncologie medicală pune mai mult accent – și așa este normal – pe modalitățile de diagnostic, de monitorizare și tratament antitumoral, aspectul alimentar și de stil de viață al pacientului cu această afecțiune este aproape cu totul neglijat. De obicei, această problematică este “pasată” bolnavului sau familiei pentru a găsi calea într-un mod personal. Astfel, aceștia devin plini de îndoieli, încep să se informeze din diversele surse aflate la îndemână și – mai rău – cad uneori pradă unor practici alimentare care, de cele mai multe ori, nu au nimic a face cu susținerea nutrițională bazată pe dovezi destinată pacientului cu cancer.

Necesitatea de a responsabiliza din punctul de vedere al nutriției pacientul, familia acestuia dar și pe specialișii care îl îngrijesc (chirurgul, radioterapeutul, oncologul, etc.) nu a apărut de ieri sau de astăzi, ci din acele momente când terapiile oncologice multimodale au început să aducă reale prelungiri ale supraviețuirii pacienților cu forme avansate sau grave de cancer și creșteri semnificative ale șanselor de a învinge boala, la aceia la care aceasta a fost depistată în faze mai facile pentru aplicarea tratamentelor cu intenție curativă.

Așa cu ESPEN (Societatea Europeană de Nutriție Clinică și Metabolism) a făcut mai demult pașii necesari în asigurarea bazei științifice pentru ca specialiștii să își construiască planurile de intervenție nutrițională la pacienții cu cancer – având actualmente în vigoare Ghidul ESPEN emis în luna august 2016 – , vedem acum cu plăcere, că și ECPC (Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer) a dedicat o lucrare acelora dintre pacienții cu cancer care – din diverse motive – nu au știut că se poate sau nu pot beneficia de sfaturile unui medic cu instruire în domeniu sau de cele ale unui alt specialist din domeniul sănătății, real familiarizat cu această problematică.

Personal, mă bucur foarte mult de faptul că acest ghid pentru pacient îi “aduce la cunoștiință” unele elemente extrem de importante în managementul de lungă durată a bolii canceroase și care – de multe ori – sunt cu totul sau în mare parte omise de către echipa de tratament oncologic multimodal care îl îngrijește uzual. Dintre acestea, enumăr:

–          Necesitatea de a beneficia de consiliere pentru intervenție de lifestyle sau numai nutrițională.

–          Necesitatea de screening nutritional încă de la luarea în evidență pentru diagnosticul de cancer.

–          Nevoia de utilizare a Suplimentării Nutriționale Orale în etapele sau situațiile care o cer.

–          Nevoia de a primi în unele situații, anumite construcții nutriționale speciale, mai puțin obișnuite sau chiar alimentație artificială în cadrul unor intervenții de Nutriție Enterală.

–          Nevoia de a primi Nutriție Parenterală, atunci când situația o impune, și mai ales

–          Necesitatea de monitorizare nutrițională regulată pentru prevenire și combaterea malnutriției neoplazice, afectare gravă care pune în pericol atât reușita tratamentului oncologic dar mai ales viața pacientului.

Așa că, de acum înainte, ar trebui să privim situația cu o mica doză în plus dintr-un optimism moderat care să ne facă să sperăm că tot mai puțini dintre pacienți vor fi pierduți din cauza unor neglijențe sau – mai rău – a unor intervenții nutriționale care au puțin de-a face cu normele științifice actuale.

Știu că nevoia de specialiști în domeniu este foarte mare, ei numărându-se în România pe degetele de la o mână. Eu sunt dispus să îmi dau silința (iar în mediul meu privat chiar mi-am dat-o!) în instruirea tinerilor apți și dornici să învețe aceste elemente…însă îmi trebuie ajutor. Un fel de ajutor, direcționat direct înspre pacient, îmi aduce și acest scurt ghid ECPE care îi învață să privească cu mai mare responsabilitate partea de intervenție de lifestyle din tratamentul cancerului și dacă au nevoie, să ne ceară ajutorul.

Mai jos, un link de mare ajutor: https://www.facebook.com/1456975884566119/videos/454001442237021

Iar atașat găsiți gratuit, o variant electronica a Ghidului de Nutriție Oncologică Pentru Pacienți lansat de ECPC.

 

Dr. Horațiu Albu – Vicepreședinte APCMC – Asociația Pentru Combaterea Malnutriție în Cancer

Oncologie Moleculară, Membru ESPEN (Societatea Europeană de Nutriție Clinică și Metabolism)

Descarcă fișiere:

Ghidul pentru pacienti

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.