Importanta revizuire cu privire la productia de lactat in cancer

Importanta revizuire cu privire la productia de lactat in cancer

O revizuire extrem de importanta  cu privire la productia de lactat / acid lactic a aparut in Carcinogenesis 2017. Ea,  il are printre cei doi coautori pe celebrul Prof. George A. Brooks de la Berkley University.

 

Este vorba de acelasi George Brooks care a propus Lactate Shuttling–ul despre care amintesc in conferintele mele si prin care ne-a fost arata faptul ca lactatul nu este un reziduu potential toxic pentru organism al glicolizei citoplasmatice ci poate reprezenta si un combustibil pentru unele celule (chiar si unele dintre cele canceroase), poate fi utilizat la gluconeogeneza (ciclul Cori) si poate reprezenta o molecula semnalizatoare in cancer promovand angiogeneza prin cresterea nivelului HIF-1 in celulele endoteliale.

Evident, in acesta noua reviziune se discuta si despre celelate nou descifrate proprietati ale lactatul / acidul lactic precum si de faptul ca metabolismul acestuia ar trebui sa devina o importanta preocupare in cadrul echipelor multidisciplinare de cercetare a cancerului.  

Este un articol care trebuie parcurs cu deosebita atentie! Personal, il consider capital in intelegerea unor mecanisme care pot sta la baza manipularii interventiei nutritionale in anumite perioade din viata pacientului cu cancer. 

 

© Horatiu Albu

Dr. Horatiu Albu – Consilier Stiintific, Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid, Master in Biologie Moleculara a Cancerului – C.N.I.O Madrid, Master in Oncologie Moleculara – Centro de Estudios Biosanitarios – Madrid/ESO, ESPEN member – Societatea Europeana de Nutritie Clinica si Metabolism, ISIN member – Societatea Internationala de Imunonutritie

 

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.