Imunitatea scazuta si Nutritia Ortomoleculara

Imunitatea scazuta si Nutritia Ortomoleculara

scăderea imunității apare atât la oamenii aparent sănătoși (favorizând apariția afecțiunilor grave) dar mai ales la cei cu boli grave, imunodeprimante (HIV, Cancere, Hepatite Cronice și Ciroze Hepatice, Diabet, Sindrom X metabolic, Boală de iradiere) și la cei supuși tratamentelor agresive (citostatice, corticoterapie, radioterapie, interferonoterapie, etc.)…”

     

Atenție!

Această lucrare este proprietatea A&A Nutritional Naturomedica srl. Toate drepturile sunt rezervate! Este interzisă publicarea sau reproducerea integrală sau parțială, sub oricare formă (electronică, mecanică, fotocopiere, etc.), precum și transmiterea oricăror părți din acestă lucrare fără acordul proprietarului!

Imunitatea scazuta si Nutritia Ortomoleculara 

CE ESTE NUTRIȚIA ORTOMOLECULARĂ?! MĂ POATE OARE AJUTA?!” – o întrebare legitimă la care vă răspund ferm cu: Da! dacă beneficiați de o bună îndrumare!

În cuvântul ortomolecular regăsim elementul lingvistic grec „orto” care înseamnă „corect”. În consecință Nutriția și Medicina Ortomoleculară fac parte din aceeași ramură medicală de avangardă ce se bazează pe acțiunea „moleculelor corecte”, structuri naturale cu care organismul este obișnuit să lucreze și care sunt aproape cu totul lipsite de nocivitate. Lumea medicală care o agreează tinde să o denumească tot mai frecvent Dietetică Specială sau Dietetică Terapeutică. Pe parcursul acestui articol mă voi limita la denumirea de Nutriție Ortomoleculară așa cum a fost intitulată de inițiatorul conceptului.

Geneza medicinei ortomoleculare (reîntoarcere către natură a medicinei alopate) pornește de la Universitatea Stanford unde Prof. Dr. Linus Pauling (Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 1954 și al Premiului Nobel pentru Pace în 1962) a definit conceptul de ortomolecularitate: „…medicina ortomoleculară constă în proporțioarea corectă, pentru fiecare persoană în parte, a concentrației optime de substanțe prezente în mod normal în organismul nostru, cu finalitatea de a corecta lipsurile, de a ne însănătoși și de a ne menține sănătoși…”. Substanțele la care se referea dr. Pauling sunt aminoacizii, vitaminele, mineralele, oligoelementele, enzimele, acizii grași, fitohormonii, extractele vegetale din plante uzual consumate de om etc. Într-un cuvânt, ortomoleculele sunt acele molecule pe care le ingerăm, sau ar trebui s-o facem, prin alimentația zilnică.

În esență, Nutriția Ortomoleculară caută să echilibreze nutrițional organismul, pe cale orală, completând și modificând concentrațiile de micronutrienți esențiali. Îndeplinind acest deziderat, ea face ca organismul să fie mai rezistent împotriva agenților nocivi interni și externi, să funcționeze mai bine și să trăiască mai mult, deoarece fiecare dintre miliardele de celule care îl compun va avea un mediu de funcționare mai bun, mai apropiat de cel pentru care a fost „programată” de natură!

Practic, Nutriția Ortomoleculară / Dietetica Specială își dovedește din plin eficacitate în tratamentul acelor afecțiuni în a căror evoluție regimul igieno-dietetic (regimul alimentar și aportul controlat de anumiți micronutrienți – uitat sau neglijat de cei mai mulți dintre medici) joacă sau pare a juca un rol important. Astfel, atât noi cât și colegii noștri medici din Occident și Japonia (unde Medicina și Nutriția Ortomoleculară sunt utilizate mult mai mult) reușim să obținem  rezultate foarte bune în complementarea nutrițională a tratamentelor medicale ale unor afecțiuni precum: infecții virale cronice (hepatite cu virusuri B, C, D, ciroze hepatice, herpes recidivant, infecții genitale cu HPV, mononucleoză și mai ales infecție HIV) alte imunodepresii, cancere, limfoame, leucemii, diabet, reumatism, osteoporoză, artrite, psoriazis, dermatite seboreice, astm, infecții respiratorii și urinare recidivante, litiază renală, îmbătrânire cerebrală precoce, sindromul oboselii cronice, maladia Alzheimer, etc.

Pentru exemplificare, să luăm SCĂDEREA IMUNITĂȚII care poate surveni atât la oamenii aparent sănătoși (favorizând apariția afecțiunilor grave) dar mai ales la cei cu boli grave, imunodeprimante (HIV, cancere, hepatite cronice și ciroze, diabet, sindrom X metabolic, boală de iradiere) și la cei supuși tratamentelor agresive (citostatice, corticoterapie, radioterapie, interferonoterapie, etc) sau înfometării și să vedem care sunt compușii ortomoleculari indicați pentru completarea dietei acestora în scopul de a potența resursele imunitare ale organismului.

 Astfel:

Aminoacizii precum:

        Arginina – crește activitatea limfocitelor Nk, optimizează funcționalitatea timusului și pe cea a limfocitelor T și îmbunătățește acțiunea antimicrobiană a neutrofilelor. Are acțiune de protecție și de detoxifiere hepatică precun și de îmbunătățire a imunității antifungice a tubului digestiv. Acest aminoacid are și importante proprietăți antioxidante și antitumorale care se datorează și faptului că este precursorul Oxidului Nitric (cel mai potent vasodilatator natural descoperit).

        Glicina/ Dimetilglicina aduce cantități suplimentare de creatină și poate multiplica de mai multe ori răspunsul imunitar.

        Cisteina are rol hepatoprotector și detoxifiant intestinal iar împreuna cu Glicina și Histidină cresc marcant răspunsul imun.

        Alanina și L-Carnitina – stimulează producția de anticorpi și imunitatea antivirală.

        Glucozamina – este cel mai bun protector și reconstructor de cartilaj articular si prezinta importante veleitati antivirale.

        Metionina – exercită o puternică protecție împotriva radicalilor liberi și a radiațiilor având și importante proprietăți hepatoprotective.

        Glutamina – este o sursă principală de energie pentru elementele celulare ale sistemului imun. Carența de glutamina scade numărul și proprietățile celulelor imunitare și mai ales ale limfocitelor T și Macrofagelor.

        Acidul gamma-aminobutiric (GABA) – moleculă cu rol de neurotransmițător optimizează somnul, stiut fiind faptul că tulburările somnului sunt strâns corelate cu depresia imunitară.

Antioxidanții nevitaminici precum:

        Acidul malic – antioxidant puternic dotat cu un pronunțat potențial antiviral;

        Zincul – este un antioxidant de neînlocuit și un biocatalizator esențial în sinteza proteinelor, ADN-ului și insulinei. Crește nivelul limfocitelor T, potențează funcțiile leucocitare și micșorează probabilitatea apariției cancerelor. Este un important inhibitor al creșterii anumitor virusuri,

Vitaminele precum:

        Vitamina C – moleculă antioxidantă care crește protecția împotriva unora dintre radicalii liberi, nitrozaminelor și a altor agenți cancerigeni. Are o importantă acțiune imunomodulatoare datorată și faptului că participă la sinteza și buna funcționalitate a moleculelor proteice și a celulelor implicate în răspunsul imun.

        unele Vitamine din grupul B. Astfel, vitaminele B5 și B6 – favorizează sinteza anticorpilor, a limfocitelor T și CD4, îmbunătățind răspunsul imun. Cresc absorbția și efectul celorlalte vitamine. Vitaminele B9 și B12 sunt antianemice, revitalizante, cresc apetitul, imunitatea și optimizează funcționarea sistemului nervos;

        Vitamina A – stimulează funcțiile limfocitare și participă la menținerea integrității barierelor funcționale (piele, mucoase, etc).

        Vitamina E – stimulează atât imunitatea mediată celular cât și pe cea umorală.

Unele Extracte vegetale din plante uzual consumate. Astfel, în Nutriția și Medicina Ortomoleculară se utilizează principii vegetale de tip fitocomplex (complexe de mai multe molecule cu actiune asupra sănătății umane) sau, în cazul laboratoarelor mai sofisticate, de tip monomolecular. Grupele cele mai importante de metaboliți vegetali proveniți din plantele uzual consumate de om sunt: acizii fitici,  carotenoizii, fitoestrogenii, fitosterolii, glucosinolatii, proteazo-inhibitorii, saponozidele, sulfizii, terpenele și polifenolii. Ultimii sunt cei mai importanți și prezintă efecte antioxidante, imunomodulatoare, antimicrobiene și anticancerigene.

Pe deoparte este tot mai evidenta tendința de schimbare a „modei actuale” bazată pe terapia mono-moleculară (o singură moleculă farmacologic activă pentru a atinge un scop) cu cea de sorginte japoneză care preconizează „mai multe molecule cu mai multe ținte” (această modalitate de tratament corespunde atât principiului sinergiei – efectul total al unei asocieri de molecule cu acțiune asupra sănătății este mai mare decât cel estimat prin însumarea acțiunilor individuale ale fiecărei molecule active- cât și principiilor ortomolecularității emise de Prof. Pauling atunci când moleculele utilizate sunt de tip micronutrițional și provin numai din surse alimentare, eminamente naturale.

Pe de altă parte remarcăm în ultimii ani o importantă amplificare a cercetările vis a vis de proprietățile imunostimulatoare ale unei molecule denumite acid glicirhizinic, extras din Glycyrhiza glabra radix (Rădăcina lemnului dulce). Atât în partea lor teoretică dar și în cea clinică, m-am implicat destul de mult! Acest compus are puternică acțiune antioxidantă, antiinflamatorie, antiulceroasă și este antiviral pentru multe virusuri (inclusiv HIV, virusuri hepatitice, herpetice, mononucleozic, citomegalovirus, papillomavirus, gripale și SARS). Acidul glicirhizinic stimulează producția de interleukina-12 în macrofage ceea  ce facilitează dezvoltarea limfocitelor CD4 Helper. Totodată induce stimularea producției de interferoni proprii organismului, molecule care promovează activitatea macrofagelor crescându-le prorietățile fagocitare și distructive.

Un regim igieno-dietetic care beneficiază de un aport alimentar corect (consultați-vă pentru acesta dieteticianul) dar mai ales de o complementare optimă cu micronutrienții descriși mai sus conduce la:

        creșterea răspunsului imun, mărind rezistența organismului la infecții și cancere;

        creșterea capacității organismului de contracarare a virusurilor hepatitice (datorită creșterii sintezei endogene de interferon și stimulării activității acestuia);

        creșterea semnificativă a numărul limfocitelor CD4 helper la toți pacienții și în mod deosebit la cei seropozitivi HIV;

         creșterea apetitului, forței fizice și intelectuale;

         îmbunătățirea toleranței la stress, mai ales că acesta (împreună cu privarea de somnul nocturn) reprezintă actualmente, una dintre principalele cauze de imunodepresie;

        mai buna susținere a organismului bolnavilor supuși la terapii agresive (corticoterapie, citostatice, radioterapie, cobaltoterapie, interferonoterapie, terapie antiretrovirală etc.) precum și a persoanelor care lucrează în medii cu nivel crescut de radiații.

În esență, din punctul de vedere al Nutriției Ortomoleculare, pentru succese cât mai mari în tratamentul afecțiunilor virale cronice precum și în al altor maladii sau situații care sunt însoțite de scăderea răspunsului imun, este neapărat necesară echilibrarea micronutrițională ortomoleculară. Aceasta trebuie integrată ca și element central în regimului igieno-dietetic specific prescris de medic. Un astfel de regim, atunci când este bine construit, are o importanță covârșitoare în buna evoluție a unui pacient și de aceea, considerăm ca și mare păcat faptul că majoritatea medicilor, din lipsă de timp sau cunoștiințe în domeniu, lasă pacientul la latitudinea hazardului.

In încheiere, reamintesc faptul că tratamentul convențional al afecțiunilor Dvs. trebuie să fie inițiat și controlat de către medicul curant. Dealtfel și prescripția micronutrienților ortomoleculari de mai sus precum și dozele corespunzătoare sunt apanajul unui profeionist din domeniul sănătații (medic, farmacist, etc.) familarizat cu Nutriția Ortomoleculară. Informațiile din acest articol nu sunt destinate utilizării lor ca și metode de tratament specific ci au rol cu totul informativ, adresându-se atât Dvs. cât mai ales Medicului care vă consiliază. Succes!

Dr. Albu Horațiu – Medic specialist.

p.f.a Nutriție Ortomoleculara, Dietetică Specială, Life Style Agenți Antioxidanți, Terapii de creștere a imunității (Clasificare O.M.S) – in conformitate cu Legea 118/ 2mai 2007

Președinte al „Societății Române de Medicină Ortomoleculară”

Consilier Medical la Departamentul Stiintific al laboratoarelor farmaceutice CATALYSIS s.l – Madrid / Spania Linkuri utile https://www.farmaciaortomoleculara.ro/Articole/Consultatii_de_Nutritie_Medicina_Ortomoleculara_cu_dr_Albu_Horatiu-25-107.html 

https://www.farmaciaortomoleculara.ro/Consultatii-25-m.html 

https://www.farmaciaortomoleculara.ro/asbrip-p1473.html

https://www.farmaciaortomoleculara.ro/viusid_solutie_orala-p1472.html

https://www.farmaciaortomoleculara.ro/viusid-p1468.html

https://www.farmaciaortomoleculara.ro/orange_sanddorn_nektar_nectar_de_portocale_si_catina_750ml-p1690.html

https://www.farmaciaortomoleculara.ro/vitesse_for_the_immune_system_pentru_sistemul_imunitar_750_ml-p1537.html

https://www.farmaciaortomoleculara.ro/bio_rotbackchen_immune_system_tetra_obraji_imbujorati_sistem_imun_tetra_200ml-p1689.html 

https://www.farmaciaortomoleculara.ro/bio_rotbackchen_immune_system_obraji_imbujorati_sistemul_imun_750ml-p1688.html

 

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.