Noi gresim. Copiii platesc!

Noi gresim. Copiii platesc!

Buna dezvoltare a copiilor tine foarte mult cont de “materialele” puse la dispozitie de catre parinti. Pe cat de important este materialul genetic (purtator al informatiei) si modulat in expresia sa de influentele epigenetice descrise mai sus si care reprezinta “zestrea” pe care o dam copiilor nostrii (prin care devenim defapt nemuritori), la fel de important este si mediul nutritional pe care-l vom creea micutilor dupa nastere.

 

Cum se explica diferentele dintre gemenii identici (care au exact aceleasi gene)? Cum se explica faptul ca aceste diferente se accentueaza odata cu inaintarea in varsta?

 

Raspunsul este acel “vesmant al genomului”, imbracamintea lui epigenetica!

 

Epigenetica este stiinta care studiaza interfata dintre genetica si factorii ambientali (dieta, tipar metabolic al individului, tutun, droguri/ medicamente/ chimicale, stress fizic si psihic, trecerea timpului, etc!).

 

Un exemplu (demonstrat prin studii efectuate pe pacientii care au fost supusi la anumite conditii dietetice drastice in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial – anume, femeile si copiii lor – dintr-o metropola olandeza aflata sub blocada nazista) a aratat ca FOAMEA si MALNUTRITIA sunt adevarate CRIME EPIGENETICE!

 

Un alt exemplu de modificari malnutritionale cu transfer la descendenti, demonstrat in lumea mamiferelor, este urmatorul: femelele pot dezvolta diabet si afectiuni asemanatoare acestuia datorita alimentatiei bogate in grasimi a tatalui inainte de conceptie. Aceasta modificare epigenetica se induce la nivelul DNA-ului din sperma.

 

Nutritia deficitara (mai ales in sensul carentelor de anumiti micronutrienti si in cel al exceselor de unii macronutrienti) influenteaza statusul genelor si le schimba expresivitatea. Spre exemplu, FOAMEA conduce la o hipometilare a genelor, asemanatoare modelului de demetilare globala a genomului “wear & tear” in care principala cauza este imbatranirea celulei stem generatoare a liniei celulare respective. Acest model de demetilare conduce la acumularea unei mari probabilitati ca celula respectiva sa comita o eroare in mitoza (diviziune). Astfel apar alterari genetice diverse si chiar cancer!

 

Spre exemplu, ginecologii – chiar daca nu stiu exact mecanismul – recomanda administrarea dietetica de acid folic la femeia aflata inainte de sarcina si in perioada de embriogeneza a acesteia. De ce? Pentru ca acidul folic este un donor moderat de grupari metil si ajuta la mentinerea unei metilari optime a materialului genetic al viitoarei mame dar mai ales pe cel al produsului de conceptie!

 

Astfel, din ce am scris mai sus reiese destul de evident urmatoarele:

  1. Modificarile epigenetice ale expresiei genelor devin tot mai importante de-a lungul vietii, atunci cand converg Dieta, Statusul Metabolic, unii Factori ai Mediului Ambiental si Trecerea Timpului.
  2. Alimentatia ( N. B – Alimentația este UN PROCES VOLUNTAR ce constă în introducerea alimentelor în tubul digestiv) alaturi de patternul metabolic al individului sunt factori epigenetici foarte importanti, implicati in stabilirea expresiei genelor!
  3. De multe ori, greselile si ignoranta noastra alimentara se rasfrange asupra copiilor nostri chiar dinainte ca ei sa se nasca!

 

Cresterea si dezvoltarea cat mai armonioasa precum si sanatatea copilului trebuie sa fie prima dintre grijile unui parinte responsabil. Ele sunt legate inevitabil de nutritie!

Astfel, buna dezvoltare a copiilor tine foarte mult cont de “materialele” puse la dispozitie de catre parinti. Pe cat de important este materialul genetic (purtator al informatiei) si modulat in expresia sa de influentele epigenetice descrise mai sus si care reprezinta “zestrea” pe care o dam copiilor nostrii (prin care devenim defapt nemuritori), la fel de important este si mediul nutritional pe care-l vom creea micutilor dupa nastere. Acesta joaca importante roluri plastic-constructive si functionale care-i va ajuta sau ii va “pune bete-n roate” micutului sa performeze din toate puntele de vedere in viata ce-i este harazita!

Astfel, exista anumiti Micronutrienti Ortomoleculari precum fierul, calciul, zincul, unii acizi grasi polinesaturati, unii aminoacizi si vitamine din grupul B, de al caror deficit sufera mai toti copiii aflati in perioada de crestere accelerata si a caror dieta nu este condusa in mod chibzuit. Din nefericire organismul omenesc nu poate sintetiza acesti micronutrienti si de aceea ei trebuie introdusi regulat, prin alimentatie. Numai o dieta bine construita, bazata pe o selectie atenta a alimentelor de foarte buna calitate poate sa ofere satisfactii depline in acest sens…

Solutia comoda si ieftina a supermarket-ului nu are valabilitate! Acolo se comercializeaza – aproape in exclusivitate – alimente ieftine, la care marketingul este cu mult mai scump decat costul de productie, si care – fenomen tot mai constientizat de cei informati – au in general la baza doar materii prime spoliate de orice urme micronutritionale naturale si de buna calitate. De fapt, multi dintre aceia care ne intereseaza, privim alarmati cum – sub ochii nostrii si sub pretextul unui pret cat mai mic – se construieste "un lant trofic paralel celui natural", mult mai ieftin si disponibil insa care are la baza porumbul si soia conditionata genetic.

Asa ca, macar din grija pentru micutii care va inconjoara, reindreptati-va atentia, asa cum fac multi dintre semenii nostrii din Occident, catre Boutiques-urile mici, dedicate calitatii. Macar sa le mai gasim prin Romania…

 

O scurta concluzie si pentru noi, adultii!

Tinand cont de faptul ca alimentatia celor mai multi dintre noi se caracterizeaza prin mai multe “elemente de risc” (lipsa diversitatii, excese de anumiti macronutrienti si spoliere micronutritionala) este de inteles de ce suntem mult expusi la anumite patologii degenerative si disimune (inflamatii, alergii, perturbari de imunitate). La aceste tipuri de patologii, printre cei mai importanti factori incriminati in initierea si desfasurarea lor sunt dezechilibrele micronutritionale la nivel celular. De aici rezida si importanta corectionarii dietelor cu Micronutrientii Ortomoleculari specifici fiecarui tip de tesut, in functie de pre-morbiditatile si/sau patologia individuala coroborata cu mostenirea ereditara si cu stilul personal de viata!

 

 

Dr. Albu Horatiu

Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara

Mast. in Genetica Moleculara Oncologica – CNIO (Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas/ European Scool of Oncology)

Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid

Specialitati Medicina Adjuvanta si Complementara: Nutritie, Life Style (cod 31-012 OPMCA), Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA), Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007)

 

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.