Oare sunteti intolerant la gluten?

Oare sunteti intolerant la gluten?

Care sunt semnele care ar trebui sa va puna pe ganduri daca faceti parte – alaturi de mine si de fiul meu – din aceasta categorie (extrem de mare si in dinamica pozitiva) a intolerantilor la gluten? Am incercat o oarecare sistematizare a simptomatologiei.

 

Foarte multe persoane au – fara nici macar sa banuiasca – un anume grad de intleranta la gluten. Ea nu trebuie sa fie confundata cu alergia la gluten si deci, o astfel de persoana nu este neaparat sa dezvolte celiachie si/sau dermatita herpetiforma.

            In unele populatii testele de intoleranta la gluten (ceva mai rara decat cea la proteinele din lapte de vaca) urca si pana la 25% dintre indivizi. Din experienta mea (dupa utilizarea a circa 1000 de teste de intolerante alimentare – cu dozare de IgG specifice sau de expresie leucocitara) cam 38 – 40% dintre pacientii mei se confrunta cu aceasta problema. In SUA se estimeaza ca aproximativ 15% din intreaga populatie are intoleranta de diferite grade la gluten.

Care sunt semnele care ar trebui sa va puna pe ganduri daca faceti parte – alaturi de mine si de fiul meu – din aceasta categorie (extrem de mare si in dinamica pozitiva) a intolerantilor la gluten? Am incercat o oarecare sistematizare a simptomatologiei. Astfel:

  • Sindrom Metabolic, Stare de Prediabet sau Diabet Zaharat tip II corelate sau nu cu Hipertensiune Arteriala, Obezitate sau Acumulare de Grasime Abdominala, Supraponderalitate rezistenta la dieta.
  • Simptomatologie digestiva nesistematizata care include: balonare, flatulenta, hiper-aerocolie, jena dureroasa in zona ficatului, vezicii biliare sau flancul drept, sindrom de colon iritabil, diaree, alternanta diaree/ constipatie, constipatie (mai ales la copil).
  • Dezechilibre hormonale in sfera sexuala, sindrom premenstrual dificil, infertilitate feminina, avorturi spontane si mai ales infertilitate masculina prin tulburari ale spermogramei (oligoastenospermie, oligospermie etc).
  • Anemie sau tulburari in metabolismul calciului (osteoporoza, osteopenie, debilitate osoasa, rahitism, spasmofilie, tendinta la fracturi, carii dentare precoce etc).
  • Hipercheratoza papilara care consta in aparitia unei “pieli ca de gaina” mai ales pe partea posterioara a bratelor.
  • Tendinta atopica (alergii precum astmul bronsic, rinitele alergice si nu numai).
  • Simptomatologie neurologica, psihiatrica si vegetativa, precum: alterari ale starii sufletesti, anxietate, depresie, iritabilitate, tulburari ale ritmului somn-veghe, ameteli, senzatia de a te afla in afara contextului, depresie si autism.
  • Sindrom de oboseala cronica. Oboseala, scaderea acuitatii gandirii si dorinta mare de a asta in pat dupa o masa cu gluten. Dureri de cap frecvente, chiar migrene, sindroame de tip fibromialgic, dureri articulare (degete, genunchi, solduri).
  • Existenta unei boli autoimune (incluzand aici si rectocolitat ulcero-hemoragica, lupusul, psoriazisul, scleroza multipla), dar a si inflamatiilor articulare repetate fara diagnostic de autoimunitate. Sindrom inflamator cu Fibrinogen si chiar Proteina C reactiva marite sau la limita superioara a normalului si caruia medicul Dvs. nu i-a depistat o cauza.
  • Existenta intre rudele de sange a unor persoanecu intoleranta la gluten depistata prin teste de intoleranta alimentara, celiachie, dermatita herpetiforma.

 

Astfel,in conditiile in care aveti unele dintre aceste simptome care va deranjeaza de mult timp, ba chiar tot ati vizitat medicul si le-ati tratat fara prea multe rezultate sau cu beneficii cu totul tranzitorii, este probabil sa aveti si o anume intoleranta la gluten!

In astfel de situatie cautati-ma sa va invat ce teste sangvine sa alegeti, fie sa va arat o metoda empirica pe care o puteti aplica acasa si care – intr-o saptamana – ne va elucida cu mare probabilitate daca aveti un anume grad de intoleranta la gluten. Este o metoda aproape infailibila pe care am pus-o la punct in ultimii cinci ani dupa numeroase observatii asupra pacientilor mei cu intoleranta dovedita la gluten prin teste de intolerante alimentare.

 

Dr. Albu Horatiu

Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara

Mast. in Oncologie Moleculara – CNIO (Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas/ European Scool of Oncology) prin

CEB (Centro de Estudios Biosanitarios) – Madrid

Medic Specialist Boli Infectioase si M.F – Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid

Specialitati Medicina Adjuvantnta si Complementara: Nutritie Ortomoleculara, Dietética Speciala, Life Style (cod 31-012 OPMCA), Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA), Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007)

Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa din Romania.

dr.albu@naturomedica.ro; www.naturomedica.ro

 

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.