Obezitatea este cancerigena!?

Obezitatea este cancerigena!?

 

Doamnelor si domnilor, obezitatea este o mare problema de sanatate publica! Ea este acreditata ca fiind cauza a 10 – 20% dintre cancere, insa – din fericire – este un factor de risc modificabil.

 

 

 

Obezitatea este cancerígena!?

 

Acum cateva zile, prietenul nostru – doctorul Adrian Copcea – facea o remarca extrem de binevenita in una dintre postarile sale pe un portal de socializare. El spunea: “Daca tot am trait ieri un moment in care o autoritate stiintifica a a afirmat negru pe alb ca mezelurile sunt cancerigene si carnea rosie este posibil cancerigena (dar inca nu stim suficient ca sa afirmam ca ESTE cancerigena – si aici e vorba de porc, oaie, vita/vitel, capra), tin sa fac inca o precizare, si anume ca exista o alta situatie cunoscuta de deja mult timp ca fiind CANCERIGENA si care inca nu este privita cu seriozitatea necesara, cel putin la noi in tara: OBEZITATEA.”

 

 

Doamnelor si domnilor, obezitatea este o mare problema de sanatate publica! Ea este acreditata ca fiind cauza a 10 – 20% dintre cancere, insa – din fericire – este un factor de risc modificabil.

 

Cancerele, desi au o componenta genética (nu ereditara) importanta si extrem de clara, sunt aduse in marea lor majoritate (in pana la 95%) de anumite componente ambientale. Dintre acestea, cele mai importante in geneza si dezvoltarea cancerelor sunt: dieta (35%), tutunul (25 – 30%), factorii infectiosi (15 – 20 %), obezitatea (10 – 20%), alcoolul (4 – 6%) si altii (cca. 10 -15%). Datorita faptului ca obezitatea si alcoolul sunt factori intim corelati cu dieta, factorii nutritionali pot urca pana la 60%…

 

Dar care sunt principalele mecanisme moleculare prin care obezitatea actioneaza in cancere?

 

Efectul metabolic ce aduce

–        Cresterea rezistentei la insulina si la peptidul C,

–        Hiperinsulinemie,

–        Cresterea productiei factorilor de crestere similari insulinei (IGF I si IGF II),

–        Stimularea cresterii celulare in faza G1 a ciclului de diviziune celulara si reducerea apoptozei (moartea celulara programata genetic).

 

 

Diminuarea productiei de Adiponectina de catre o parte a adipocitelor ceea ce conduce consecutiv la mcresterea rezistentei la insulina.

 

 

Cresterea productiei de hormoni steroidieni si mai ales de estrogeni si care se coroboreaza cu reducerea productiei de globuline transportatoare de hormoni.

 

 

Efectul inflamator ce conduce la cresterea de citochinele proinflamatorii IL-6, IL-8, TNF α si a PCR (proteinei C reactive)…

 

 

Conform datelor pe care le avem disponibile in momentul de fata, OBEZITATEA aduce:

 

 

CRESTEREA SIGURA A RISCULUI pentru:

–        Cancerul esofagian, pancreatic, colorectal, mamar (la postmenopauza), endometrial si renal – in cazul obezitatii corporale.

–        Cancerul colorectal – pentru obezitatea abdominala.

 

 

CRESTEREA PROBABILA A RISCULUI pentru:

–        Cancerul vezicii si cailor biliare – in cazul obezitatii corporale.

–        Cancerul pancreatic, mamar (la postmenopauza) si endometrial – pentru obezitatea abdominala.

 

 

CRESTEREA POSIBILA A RISCULUI pentru:

–        Cancerul hepatic – in cazul obezitatii corporale.

Riscul atribuibil obezitatii in aparitia tipurilor de cancer in care aceasta este considerata ca si factor sigur de risc este intre 19,3% pentru cancerul pancreatic si 45,2% pentru cancerul endometrial.

 

 

Mai mult, cei cu IMC mai mare de 30 au un risc mai mare pentru urmatoarele tipuri de cancere:

–        Hepatic – R.R 1.5 – 4.0

–        Adenocarcinom cardial – R.R 2.0

–        Tiroidian – R.R 1.53

–        Limfom Hodgkin – R.R 1.41

–        Vezica biliara – R.R 2.0

–        Mielom multiplu – R.R 1.21

–        Leucemie – R.R 1.39

 

Da! Obezitatea este un carcinogen important….

 

 

Acest articol va este prezentat de  www.farmaciaortomoleculara.ro cu acordul autorului, Dr. Albu Horatiu.

 

©Albu Horațiu. Atenție! Acest text este scris de Dr. Albu Horațiu.Toate drepturile sunt rezervate! Este interzisă publicarea sau reproducerea integrală sau parțială, sub oricare forma (electronică, mecanică, fotocopiere, etc.) precum și transmiterea oricăror parți din această lucrare fară acordul explicit al autorului!

 

Dr. Albu Horatiu – Presedintele Societatii Romane de Medicina Ortomoleculara.

Master in Biologia Moleculara del Cancer – Centro Nacional de Investigaciones Oncologicas Madrid, Medic Specialist. Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid.

Specialitati Medicina Adjuvanta si Complementara: Nutritie si Life Style (cod 31-012 OPMCA), Agenti Antioxidanti (cod 11-011 OPMCA), Terapii pt. cresterea imunitatii (cod 13-012 OPMCA), Megavitamine (cod 35-014 OPMCA), Suplimente Nutritionale (cod 38-014 OPMCA) – Clasificare O.M.S.(Legea 118/2007). Membru al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara / Alternativa din Romania. www.naturomedica.ro

 

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.