Dioxidul de Titan poate produce alterari ireparabile la nivel genomic si epigenomic.

Dioxidul de Titan poate produce alterari ireparabile la nivel genomic si epigenomic.

Dioxidul de Titan – un aditiv – frecvent utilizat in “productia pentru supermarket” poate cauza alterari ireversibile in diverse sisteme celulare. Acesta poate conduce chiar la alterari genotoxice somatice ba chiar si la unele de tip epigenetic ce ne pot afecta descendentii.

 

 

Tot vedem alimente, cosmetice si alte produse de utilizare zilnica (haine, papetarie, etc.) ce contin  Dioxid de Titan.

Ba chiar suntem asigurati de faptul ca microparticulele din acest compus chimic sunt inocente, dar – odata cu avansul Biologiei, Medicinei si Nutritiei Moleculare – apar tot mai multe date care ne indica faptul ca lucrurile nu prea ar sta asa.

 

Acest Dioxid de Titan, se gaseste in multe textile si cosmetice, este element de baza in cremele de protectie solara, in multe medicament dar si ca aditiv in din ce in ce mai multe alimente ( lapte, smantana, iaurt, inghetata, bomboane, caramele, diverse dulciuri, guma de mestecat si mai toate tipurile de fainuri si pulberi comestibile non bio). El opcizeaza, albeste si da un aspect mult mai placut si comercial produselor in care este introdus!

 

Organismele oficiale ne asigura ca pentru toate particulele de Dioxid de Titan mai mari de 0,1 microni nu exista suficiente date care sa ne duca catre ideea ca pot cauza cancere. Insa stim de ceva timp faptul ca cele cu dimensiuni mai mici (nanoparticule) pot provoca inflamatii la nivel respirator si tumori epiteliale benigne (adenoame) pulmonare…

 

Efectele genotoxice si mutagenice ale acestor nanoparticule de Dioxid de Titan nu au fost niciodata bine evaluate la om! Stim ca aceste nanoparticule pot provoca intoxicatii, inflamatii, exacerbarea formarii de SOR si mai ales al radicalului Superoxid, pneumonii interstitiale, fibroame, necroza s fibroza hepatica inclusiv sindrom de citoliza si mai pot conduce si la afectarea fibroblastelor dermului, miocardului si splinei.

Ba chiar, in 2009, Prof. K. Onuma de la Universitatea Yamagata – Japonia, a demonstrat in American Journal of Pathology ca unele celule benigne (fibrosarcomul murin) atunci cand sunt supuse afectului nanoparticulelor de dioxid de titan se transforma in celule proliferative neoplazice. Incepand de atunci, s-a inceput investigarea destul de importanta aefectului genotoxic si mutagenic al dioxidului de titan.

Nume sonore de la universitati importante au publicat in reviste ilustre despre cercetarile in acest sens! Astfel, o enumerare a celor care s-au ocupat de studiul acestei spinoase problematici ar fi (pentru cei care doresc sa aprofundeze):

– Dr. M.H. Tan de la Westmead Hospital – Australia: 1996 in Australasian Journal of Dermatology.

– Dr. A. Chung de la Universitatea Brithis Columbia – Canada: 1999 in American Journal of Physiology.

– Dr. J. Bockmann de la Universitatea Munster – Germania: 2000 in Pharmazie.

– Dr. E. Bermudez de la Centrul pentru Cercetari in Sanatate din Carolina de Nord: 2002 in Toxicological Sciences.

– Dr. R. Kumazawa de la Universitatea Hokkaido – Sapporo / Japonia: 2002 in Biomaterials.

– Dr. J. Wang de la Centrul National pentru Nano- Stiinte si Tehnologii din Beijing / China: 2007 in Toxicology Letters.

– Dr. K. Sugibayashi de la Universitatea Joai Saitama – Japonia: 2008 in Journal of Toxicological Sciences.

– Dr. K. Inoue de la Institutul National pentru Studii Ambientale – Ibaraki / Japonia: 2008 in International Journal of Immunopathology and Pharmacology.

– Dr. N. Sadrieh de la FDA – SUA: 2010 in Toxicological Sciences, etc. si lista poate continua pana in 2014 cand – foarte decurand – Dr. Monica Boteho de la Universitatea Oporton (Portugalia) a publicat in Biomedicine & Pharmacoterapy o lucrare in care demonstreaza foarte clar faptul ca liniile celulare din epiteliul gastric uman supuse actiunii dioxidului de titan tind sa se transforme pro-proliferativ si anti-apoptotic, fenotipuri care de fapt caracterizeaza celulele canceroase.

Despre ce este vorba? Da! Despre Dioxidul de Titan: un aditiv estrem de utilizat si considerat de catre autoritati sigur pana la proba contrarie! Dar ce probe ne mai trebuiesc?

 

Concluzia mea: acest Oxid/ Dioxid de Titan poate deveni extrem de periculos utilizat pe termen lung si in anumite conditii. Pana se vor ivi anumite argumente pro sau contra extrem de clare, EU I-AM HOTARAT ELIMINAREA DIN DIETELE SPECIALE ORTOMOLECULARE ALE PACIENTILOR MEI CU FORMATIUNI TUMORALE BENIGNE , deoarece pare destul de clar ca poate favoriza cresterea vitezei de transformare maligna a acestora.

Problematica acestui articol mi-a fost ridicata de o frumoasa lucrare din revista D. Salud din dec.2014 care mi-a servit partial si drept sursa.

 

Dr. Albu Horatiu – dec. 2014

 

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.