Protocolul interventiei nutritionale multimodale la pacientii cu cancer consiliati in Centrele noastre

Protocolul interventiei nutritionale multimodale la pacientii cu cancer consiliati in Centrele noastre

Cand facem interventie nutritionala la pacientul cu cancer in Centrul nostru, aceasta este intotdeauna multimodala si se adreseaza exact statusului nutritional personal  si etapei de tratament oncologic in care se afla. Constructia interventiei porneste invariabil de la Ghidul ESPEN pentru nutritia pacientului cu cancer la care coroboram intotdeauna si cunostiintele noastre acumulate in domeniul biologiei moleculare a cancerului, dieteticii, nutritiei ortomoleculare si interventiei de lifestyle. Am creeat astfel un tot unitar care sta la baza unui protocol bine definit, foarte apreciat in mediile de profil (Multimodal nutritional intervention protocol for cancer patients counselled in ou Centers. Horatiu Albu et al. J. Clin Nutr Diet 2018). 

Desi, deja cancerul se afla in topul principalelor cauze de mortalitate la nivel global, totusi se mai asteapta o crestere importanta a numarului de cazuri in urmatoarele deceniile. Cu trecerea timpului, au avut si vor continua sa aiba loc imbunatatiri ale metodelor de diagnostic, de tratament si de urmarire post-terapeutica astfel incat, tot mai multe cancere sa devina vindecabile. Totusi, un numar mare de neoplazii nu pot fi inca vindecate iar strategia urmata in cazul acestora este aceea de a le transforma in boli cronice, utilizand tratamente din ce in ce mai sofisticate.

 

Insa aceste tratamente tot mai eficiente in actiunea lor antitumorala devin la un moment dat – alarmant de frecvent -ineficiente sau insuficiente din cauza aparitiei si dezvoltarii malnutritiei si a deranjamentelor metabolice survenite la pacientii cu cancere nerezecabile si induse de tesutul tumoral si/sau de tratamentul impotriva acestuia. De cele mai multe ori, aspectul nutritional este neglijat de catre medicul practicant oncolog, ceea ce are ca si consecinta ajungerea mult mai rapida a pacientului la malnutritie, sarcopenie si pre-casexie sau la situatii dramatice de casexie si casexie refractara – situatii in care utilizarea alimentelor obisnuite nu mai aduce beneficii si evolueaza cu un prognostic vital extrem de prost (ESPEN
guidelines on nutrition in cancer patients. Jann Arends et al. Clinical Nutrition 2016)

Ghidul ESPEN vine cu orientari bazate pe dovezi si care au fost elaborate de grupurile de experti ESPEN. Recomandarile acestui ghid se adreseaza acelui personal din echipa multidisciplinara de tratament oncologic care este responsabil cu identificarea, prevenirea si tratamentul elementelor reversibile ale malnutritiei la pacientii adulti cu cancer.

Liniile directoare ale Ghidului ESPEN au fost comandate si sustinute financiar de catre ESPEN si de catre Parteneriatul European Pentru Actiune Impotriva Cancerului (EPAAC) care este o initiativa la nivelul Uniunii Europene, nefiind implicate – pentru obiectivitate rezultatelor – finantari din partea grupurilor multinationale din domeniul farmaco, alimentar sau de asistenta medicala.

 

© Horatiu Albu

 Dr. Horatiu Albu – Consilier Stiintific, Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid, Master in Biologie Moleculara a Cancerului – C.N.I.O Madrid, Master in Oncologie Moleculara – Centro de Estudios Biosanitarios – Madrid/ESO, ESPEN member – Societatea Europeana de Nutritie Clinica si Metabolism, ISIN member – Societatea Internationala de Imunonutritie

 

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.