Cu oarecare intarziere, saptamana trecuta au aparut recomandarile grupului de experti ESPEN (Societatea Europeana de Nutritie Clinica si Metabolism) cu privire la managementul nutritional al pacientilor cu COVID-19.
Ghidul practic este axat pe pacientii care au nevoie de ingrijiri de Terapie Intensiva sau au varsta inaintata sau comorbiditati care sunt asociate – in mod independent de infectia SARS-Cov2 – cu malnutritia si cu impactul negativ al acesteia asupra supravietuirii pacientului.
Conform acestui scurt ghid, diagnosticul si tratamentul malnutritiei ar trebui sa fie incluse uzual in tratamentul pacientilor cu COVID-19.
Societatea Europeană pentru Nutriție Clinică și Metabolism (ESPEN) propune 10 recomandari practice pe care le puteti citi in documentul in extenso, atasat.
Cu mai mult timp in urma, ca urmare a unor cerinte din partea mai vechilor colegi, consilierul nostru stiintific, dr. Horatiu Albu, a propus si dansul un scurt ghid in acest sens, care a fost si aplicat – la scara redusa, in Bucuresti. Acum, pentru ca deja exista, recomandarile ESPEN trebuiesc luate ca si reguli.
Echipa Farmacia Ortomoleculara
Sursa: clinicalnutritionjournal.com , farmaciaortomoleculara.ro