Regimul Alimentar al Gravidei – corectii ortomoleculare Partea I

Regimul Alimentar al Gravidei - corectii ortomoleculare Partea I

Acest articol scris de Dl. Dr. Albu Horatiu in doua parti, este un raspuns la multiple solicitari venite din partea unor medici ginecologi preocupati de Dietetica Speciala/ Nutritia Ortomoleculara a gravidelor pe care le au in grija.

  Atenție!

Această lucrare este proprietatea A&A Nutritional Naturomedica srl. Toate drepturile sunt rezervate! Este interzisă publicarea sau reproducerea integrală sau parțială, sub oricare formă (electronică, mecanică, fotocopiere, etc.), precum și transmiterea oricăror părți din acestă lucrare fără acordul proprietarului !

Regimul Alimentar al Gravidei – Corecții Ortomoleculare

 ~ Partea I ~ 

Stimată Doamnă Doctor, răspund punctual și cu mare plăcere întrebărilor Dvs. Mai mult, voi adăuga și anumite comentarii vis a vis de o deficiență dietetică extrem de frecvent observată de mine în alimentația gravidelor, carență care se răsfrânge negreșit asupra dezvoltării sistemului nervos și al celui imunitar al fătului și are repercursiuni incredibil de mari și pe termen lung (chiar toată viața) asupra sănătății viitorului copil. Este vorba de carența și mai ales de aportul într-un raport cu totul disproporționat între acizii grași polinesaturați de tip omega 3 și omega 6 (fracții de vitamina F).

Acum, voi dezvolta răspunsurile la întrebările Dvs.: 

1.  Care este cea mai bună metodă non-medicamentoasă pentru a combate durerile de spate ale gravidei?

Răspuns: pe măsura dezvoltării sarcinii, femeile gravide pot suferi de dureri și de discomfort ale spatelui, umerilor, cefei și mai ales lombelor (uneori relatate de către pacientă ca și „dureri de șale”). De obicei, aceste dureri se datorează anumitor modificări posturale (de poziție) ca urmare a deplasării centrului de greutate al gravidei către anterior, concomitent cu dezvoltarea sarcinii. Este o mare greșeală tratamentul medicamentos al acestor fenomene deoarece oricare intervenție cu preparate farmacologic-active asupra mamei se răsfrânge atât asupra acesteia (conform noilor concepte de Nutriție Ortomoleculară/ Dietetică Specială Antiaging) cât mai ales asupra stării fătului. În opinia mea, cea mai bună metodă de combatere a acestor dureri posturale de spate și de articulații ale gravidei este reprezentată de MASAJUL LEJER DE 2 – 4 ORI PE ZI CU CREMA DE MASAJ MIO-RELAXANTĂ (care relaxează musculatura), ANALGEZICĂ (care combate durerea) și ANTIINFLAMATOARE (care combate inflamația) DENUMITA FOLREX CREMA. Este un preparat special construit pentru uzul gravidei iar acțiunea sa benefică se bazează pe proprietățile analgezice, antiinflamatorii, remielinizante și miorelaxante ale Acidului Folic Activat Molecular. Este extrem de ieftină și ușor de utilizat! Cum vedeți, o altă aplicație (mult mai nou descoperită) a acidului folic la femeia gravidă! (link-uri utile: https://www.farmaciaortomoleculara.ro/folrex_crema-p1482.html ,  http://www.folrex.us/folrex_crema.php )

 2.      Care este cea mai bună metodă non-medicamentoasă pentru a combate constipația gravidei?

Răspuns: constipația poate fi întâlnită în oricare perioadă a sarcinii dar cel mai frecvent însoțește ultimul trimestru. Numai în cazuri cu totul rebele trebuie să se ia laxative √à‚Ñ¢i aceasta cu mult discernământ! Cele mai multe preparate de acest fel conțin substanțe farmacologic active (de sinteză, artificiale sau naturiste/ naturale) și produc √à‚Ñ¢i o spoliere a organismului matern de anumiți micronutrienți fapt ce are potențiale consecințe negative asupra dezvoltării fătului și pozitive asupra proceselor proa-aging materne. Mai mult, așa numitele laxative stimulante ale defecației (ex.glicerina, uleiul de parafină, uleiul de ricin, „curățitoarele de colon”, etc.) pot provoca contracții și chiar travaliu prematur. Metoda cea mai fiziologică și prietenoasă cu organismul matern și fără nici-un fel de repercursiuni negative asupra fătului, este reprezentată de introducerea în dieta gravidei a unui aliment funcțional special conceput în acest sens. Eu prescriu cu mare succes un aliment funcțional german, disponibil și pe piața românească, denumit PFLAUMI, în cantitate de 125ml odată la 1-3 zile (funcție de severitatea constipației).Se găsește în unele farmacii (de obicei în lanțul CATENA), în unele magazine dedicate, dar cel mai ușor și ieftin pe internet. O sticlă de 750ml ajunge 5 – 15 zile, acționează excepțional de blând și încă nu am întâlnit nicio gravidă care să nu fie totalmente mulțumită de consumul acestui aliment funcțional. (link-uri utile: https://www.farmaciaortomoleculara.ro/prune_uscate_pfalumi_750ml_efect_laxativ_moderat-p1510.html , http://www.rabenhorst.de/deutsch/produkte/fruchtsaefte/pflaumi/ ) 

3.      Care este cea mai sănătoasă metodă pentru a combate anemia în sarcină?

Răspuns: Multe dintre femei au o oarecare anemie premergătoare sarcinii. La altele, semnele hematologice și eventual cele clinice de anemie sunt depistate în urma controalelor de rutină din timpul sarcinii. Indiferent în care din cele două ipostaze se încadrează gravida, ea trebuie să știe două amănunte importante:

        In cvasimajoritatea cazurilor, anemia în sarcină se datorează carenței de fier și/sau celei de Vitamina B12 si B9 – acid folic. De obicei există o intricare a cele două carențe enumerate mai sus.

        Fierul este necesar atât fătului și viitorului bebeluș cât și organismului gravidei, „forțat” să transporte oxigen suplimentar față de starea de negraviditate. 

Mulți dintre noi prescriem un preparat farmaceutic sau naturist cu fier fie numai gravidelor aflate în ultima parte a sarcinii fie, profilactic, pe întreaga perioadă de urmărire a sarcinii. Cel puțin din punct de vedere teoretic, ambele atitudini sunt corecte. Practic, trebuie să ținem cont și de anumite alte lucruri foarte importante, legate de administrarea judicioasă a fierului. Acestea sunt următoarele:

       Există factori care împiedică absorbția fierului. La femeia gravidă, aflată în condiții normale de viață, cei mai importanți dintre acești factori sunt: consumul de ceai, cafea sau băuturi alcoolice, dietele cu aport proteic redus, abuzul din așa numiții „hoți de micronutrienți” precum grăsimile saturate, făinurile și zaharurile rafinate, existența hemoragiilor, microhemoragiilor repetate, diareei cronice, consumului de laxative și mai ales A MEDIULUI INTESTINAL PREA ALCALIN, care defavorizează absorbția fierului.

       Conform Asociației Germane pentru Alimentație, necesarul de fier al femeii gravide care încă nu are încă anemie feriprivă, este fie de 20 – 30 micrograme pe zi (dacă se preferă modalitatea modernă de administrare profilactică a fierului, pe toată perioada sarcinii) fie de 35 – 50 micrograme pe zi (dacă se preferă modalitatea mai „împământenită” la noi, de administrare a fierului începând cu al doilea trimestru de sarcină). Experiența îmi arată că este mai benefică administrarea unor doze dietetice, profilactice, de maximum 30 micrograme pe zi pe toată perioada sarcinii (ca și o suplimentare a fierului adus prin alimentație) decât dozele mai mari, terapeutice, administrate mai târziu, pe parcursul sarcinii. Nu trebuie să uităm că supraâncărcarea cu fier are consecințe mult mai grave și mai greu de îndepărtat decât carența. Cred că acolo unde se poate și ne putem permite, trebuie să fim ponderați în administrarea medicamentelor sau suplimentelor nutriționale pe bază de fier și să ne îndreptăm atenția către alimentația funcțională bogată în fier, utilizată pe întreaga perioadă a sarcinii!

       Pe lângă acidul folic (vitamina B9) cunoscut de majoritatea practicienilor, mai există câțiva micronutrienți absolut necesari în buna absorbție intestinală și utilizarea fierului de către organismul gravidei și fătului. Sunt reprezentați de vitaminele C, B1, B2, B6 și B12. Administrarea lor nu trebuie niciodată omisă.Mai trebuie cunoscut faptul că în anumite cazuri, în echilibrarea micronutrițională a gravidei cu anemie poate fi necesară (pe lângă fier și micronutrienții înșiruiți mai sus) administrarea unor oligoelemente considerate de către Nutriția Ortomoleculară ca fiind sinergice fierului. Acestea sunt: cuprul, manganul și cobaltul.

        Oricare tratament cu doze mai mari decât cele dietetice de fier și care trebuie efectuat pe o perioadă mai lungă de timp ( peste 2  săptămâni) trebuie întotdeauna supervizat de medic.

Cu foarte bune rezultate folosim ALIMENTA√Ö¬¢IA FUNC√Ö¬¢IONALĂ pentru prevenirea și combaterea anemiei la femeia gravidă și la cea care alăptează. În acest scop, presciu 20 – 40 ml/ zi din sucul dietetic funcțional EISENBLUT („Sânge de fier” în traducere). Este un aliment funcțional excepțional, construit la cele mai înalte standarde în vederea combaterii tendinței la anemie și care conține (pe lângă dozele dietetice de fier și din vitaminele implicate în absorbția lui) și un cocktail din sucuri de fructe și din plante aromatice, recunoscute în medicina tradițională germană ca având unele proprietăți în combaterea anemiei. Se găsește de obicei în anumite farmacii CATENA sau cel mai usor, pe internet ( link-uri utile: https://www.farmaciaortomoleculara.ro/s_nge_de_fier_eisenblut_500ml-p1517.html , http://www.rabenhorst.de/deutsch/produkte/plus-saefte/eisenblut/ ).

Dr. Albu Horațiu

Presedintele Societatii Române de Medicina Ortomoleculara,

Medic Specialist – Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catalysis, s.l, Madrid

Pfa. Nutriție Ortomoleculara, Dietetică Specială, Life Style,Agenți Antioxidanți, Terapii de creștere a imunității (Clasificare O.M.S)

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.