Sincronizarea – extrem de importanta in terapiile combinate ale cancerelor

Sincronizarea - extrem de importanta in terapiile combinate ale cancerelor

De la o schema la alta, eficacitatea nu este aceeasi daca medicamentele care formeaza respectiva terapie combinata sunt administrate concomitent sau secvential.

 

Pe langa noile tratamente si combaterea malnutritiei bolnavilor cu cancer, o buna strategie care a condus la prelungiri de supravietuire ale acestor pacienti este administrarea terapiilor rezultate din combinarea a doua sau mai multe medicamente cu mecanisme de actiune diferita. De la o schema la alta, eficacitatea nu este aceeasi daca medicamentele componente ale terapiei combinate sunt administrate concomitent sau secvential. Astfel, alegerea unei bune ordini de administrare a acestora ar putea avea impact major asupra eficacitătii terapiei.

In Vol. 367, pg. 1337 -1338 din Science, Paula A. Kiberstis – in articolul “Cancer therapy in good order” – ne ilustreaza acest fenomen pentru medicamentele care inhiba kinazele CDK4 și CDK6 ale ciclului celular ( cunoscute sub denumirea de Inhibitori CDK4 / 6). In acest sens, studiind pe modele experimentale animale de cancer pancreatic uman, un grup de investigatori a descoperit faptul ca administrarea secventiala de Taxol (un inhibitor al mitozei) urmat de un inhibitor CDK4 / 6 (inhibitor al intrarii in ciclul de diviziune celulara) a adus beneficii terapeutice substantial mai mari decat tratamentul concomitent cu cele doua medicamentele.

Nota noastra: pentru a avea cele mai bune rezultate in terapiile cancerelor avansate, pe langa diagnosticul corect si aprofundat al bolii (care ofera informatii utile despre intregul portofoliu de molecule care pot fi utilizate la pacientul respectiv) si pe langa monitorizarea pentru depistarea precoce si combaterea malnutritiei neoplazice (a carei evolutie poate zadarnici oricare terapie, indiferant cat de noua si costisitoare este), trebuiesc avute in vedere si cele mai noi cunostiinte despre timingul de administrare al medicamentelor din schemele antitumorale alese.

 

Dr. Horatiu Albu – Consilier Stiintific, Oncologie Moleculara. Vicepreședinte APCMC – Asociața Pentru Combaterea Malnutritiei in Cancer.

 

Surse: cancercenter.com , science.sciencemag.org

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.