Sucul de grau verde incoltit – aliment sau supermedicament?!

Sucul de grau verde incoltit - aliment sau supermedicament?!

Dr. Albu Horatiu face o succinta dar cuprinzatoare trecere in revista a proprietatilor nutritionale si curative ale sucului presat la rece din iarba de grau verde incoltit ce au fost decelate, prin metode stiintifice, la nivel international.

Sucul de grau verde incoltit – aliment sau spermedicament?!2009La sfârșitul anilor ’70, după studiul a cei peste 100 de compuși ortomoleculari nutrițional-activi existenți în grâul verde încolțit, Dr. Erp – Thomas (reputat cercetător în nutriția clinică) a lansat cu ocazia articolului „A New Concept in Diet” (din „Rising Sun Publication” – Boston/ SUA), ipoteza cum că iarba verde provenită din încolțirea grâului (grâul verde încolțit) reprezintă „alimentul perfect din punct de vedere micronutrițional”. Dr. Erp – Thomas susținea că, bagajul micronutrițional a 3 litrii de suc de grâu verde încolțit organic este echivalent cu cel a peste 70 Kg de legume de grădină cultivate în condiții bio. Cercetările ulterioare au confirmat cu prisosință acest fapt, ba mai mult, mulți medici au dezvoltat studii și observații clinice în vederea elucidării limitelor potențialului terapeutic al acestui miraculos aliment. Multe concluzii au depășit așteptările.Sucul de grîu verde încolțit beneficiază de o compoziție micronutrițională de invidiat. Astfel, în el se găsesc:

 • Numeroase minerale, între care, mai importante din punct de vedere cantitativ sunt: fierul, magneziul, calciul, potasiul, fosforul, clorul, sulful, zincul, manganul, cobaltul, cuprul și iodul.
 • Aminoacizi, antioxidanți, enzime și fitohormoni.
 • Vitamine dintre care, mai reprezentative cantitativ sunt: beta carotenii (mai bogați decât în morcov) ca și precursori ai vitaminei A, vitamine din grupul B (chiar și vitamina B17 sau amigdalina), vitaminele C (mai multă decât în citrice), E, K, D și PP.
 • Cantități impresionante de clorofilă.

Administrarea sucului se face într-o singură priză zilnică de 45 – 90 ml, numai dimineața, pe stomacul gol. De notat este faptul că iarba de grâu verde încolțit trebuie utilizată NUMAI SUB FORMĂ DE SUC deoarece, în formă solidă, ca atare sau preparată în diverse alte moduri este practic inutilă datorită incapacității tubului digestiv uman de a digera celuloza. Acest polizaharid constituent al fibrelor vegetale are capacitatea de a împiedica absorbția intestinală a multor macro și micronutrienți.Multe cercetări științifice au atras atenția asupra proprietăților acestui suc vis a√å‚Ǩ vis de sănătatea umană. Le amintim pe unele dintre acelea care, fiind și mai recente, ne par a fi mai interesante în domeniul sustinerii nutriționale a pacientului neoplazic (cu cancer). Astfel:

 • În 2002, Ben – Arye E & Co, în cadrul studiului dublu – orb randomizat denumit „Sucul de grâu verde încolțit în tratamentul colitei ulcerative distale active” a concluzionat că administrarea zilnică, timp de o lună a acestui suc a condus la diminuarea activității inflamatorii, a ulcerațiilor și sângerărilor colonice, a durerilor abdominale precum și a celorlalte semne de colită ulcerativă la pacienții tratați vs. placebo.
 • În 2004, Marawaha RK & Co, în studiul pilot denumit „Sucul de grâu verde încolțit reduce nevoia de transfuzii sangvine la pacienții cu Thalasemie majoră” au demonstrat faptul că frecvența transfuziilor de sânge la macienții major thalasemici la care le-a fost administrat zilnic acest suc scade cu 25 – 40%.
 • În 2006, Dey, R. Sarkar & Co în Journal of Clinical Oncology, arată că utilizarea sucului de grâu verde încolțit la tratamentul pacienților cu diferite forme de cancer, aduce efecte importante în imbunătățirea calității vieții și a indicelui Karnofsky și reprezintă O ALTERNATIVĂ EFICIENTĂ PENTRU TRANSFUZIILE DE SÂNGE.
 • În același sens, în 2007, israelianul Bar – Sela G & Co, în cadrul studiului pilot denumit „Sucul de grâu verde încolțit diminuează toxicitatea hematologică dată de chimioterapia cancerului de sân” arată că administrarea zilnică a acsetui suc pe întreaga perioadă a tratamentului citostatic în cancerul de sân diminuează cu 60% mielotoxicitatea (efectul toxic asupra măduvei osoase formatoare de celule sangvine) ceea ce conduce la îmbunătățirea toleranței organismului la tratamentul polichimioterapic și la scăderea necesității tratamentului cu GCST (Factor de Stimulare a Creșterii Granulocitelor), neinfluențând în sens negativ eficacitatea chimioterapiei.

Prin importanta concentrație de clorofilă pe care o deține, sucul de grâu verde încolțit aduce și alte mari beneficii împotriva bolii neoplazice (cancerului) și în prevenirea ei. Astfel, clorofila formează legături chimice strânse cu unii cancerigeni (precum compușii aromatici policiclici din fumul de țigară, aminele heterociclice și spirenii din cărnurile fripte pe grătarele cu mangal sau lemn, cu aflatoxinele etc) reducând sau împiedicând absorbția intestinală a acestora. Totodată clorofila neutralizează mulți radicali liberi protejând împotriva altor substanțe cancerigene și a radiațiilor și a efectelor secundare ale drogurilor chimioterapice citostatice asupra celulelor sănătoase.Efectele benefice importante ale sucului de grâu verde încolțit s-au constatat și în:

 • cadrul curelor de depurare și dezintoxicare, în demersurile anti-aging (împotriva îmbătrânirii) și de reducere a greutății corporale din supraponderalitate și obezitate,
 • hematologie (deoarece preparatul stimulează eritrogeneza – formarea globulelor roșii în sânge)
 • susținerea nutrițională a sportivilor de performanță a alpiniștilor montani și a scufundătorilor (preparatul stimulează creșterea și menținerea la nivele sporite a numărului de eritrocite, a concentrației lor în hemoglobină, a hematocritului și a valorii hemoglobinemiei).
 • susținerea nutrițională a pacientului seropozitiv HIV sau cu SIDA și a celui cu leuconevraxie (scleroză multiplă/în plăci).
 •  profilaxia cancerelor în general și a celui de parenchim pulmonar în special, prin diminuarea fibrozei pulmonare a fumătorilor și a celor care au suferi de TBC.
 •  afecțiuni de mai mică gravitate precum: acneea, eczemele, tendința la infecții recidivante, tulburările de oxigenare cerebrală sau a altor țesuturi, afecținile hepatice, metabolice etc., unde sucul de grâu verde încolțit consumat regulat acționează impresionant.

În România există câteva preparate nutriționale ce conțin grâu verde încolțit. Cel mai important dintre ele, denumit Weizengras, este produs de celebrul fabricant german de sucuri funcționale organice Haus Rabenhorst și aduce, pe lângă calitatea Bio, o combinație extrem de ingenioasă dintre sucul de grîu verde încolțit, spirulină, extract de ceai verde și agavă. Acest cocktail se utilizează zilnic, în cure de cel puțin șase luni și în cantitate de circa 100 ml pe zi, dimineața pe stomacul gol. El reprezintă o adevărată „bombă micronutrițională” ce revigorează sistemul imunitar pentru ziua ce urmează…

Autor Dr. Albu Horațiu – Președinte al „Societății Române de Medicină Ortomoleculară” și Consilier Medical la departamentul √Ö≈ætiințific al  Laboratoarelor farmaceutice spaniole Catalysis s.l, – Madrid

Articolul a fost publicat in 2009 si in "Revisa on-line de Medicina materno-fetala"

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.