Vitamina D si actiunile sale “noncanonice” din cancer

Vitamina D si actiunile sale "noncanonice" din cancer

In esenta, 1α,25 (OH)2 Vit.D3 adica CALCITRIOLUL este unul dintre principalii reglatori ai expresiei genomului uman unde regleaza la nivelul vitezei de transcriptie, peste 6200 dintre genele active. Doar 2 tipuri de molecule mai pot face asa ceva in organismul omenesc: insulina si glucocorticoizii. 

 

 

Avem o singura gena care codifica un singur receptor de vitamina D – VDR, localizat 90% in nucleu si 10% in citosol si membrana celulara. Cei 10% VDR din citosol si din membrana asigura activitatea nongenomica a vitaminei D, adica acele actiuni clasice / endocrine sau “canonice”, cum ne plăcea sa le denumim in argoul laboratorului. Pe scurt: receptorii membranari regleaza canalele de calciu iar cei intracitoplasmatici regleaza activitatea kinazelor si fosfatazelor.(1)

 

Mai putin cunoscuti ca si actiune sunt ceilalti, aflati intr-un numar de 9 ori mai mare si localizati la nivel nuclear. Acesti 90% dintre receptorii de vitamina D ai unei celule localizati in nucleu sunt catalogati ca si supereceptori nucleari (precum cei pentru estrogeni, glucocorticoizi, progesteron, mineralocorticoizi, aldosteron) si in acelasi timp ca si Factori de Transcriptie (TF) prezenti in toate celulele umane. (1) In esenta, 1α,25 (OH)2 Vit.D3, adica CALCITRIOLUL, este unul dintre principalii reglatori ai expresiei genomului uman unde regleaza la nivelul vitezei de transcriptie, peste 6200 dintre genele active. Doar 2 tipuri de molecule mai pot face asa ceva in organismul omenesc: insulina si glucocorticoizii. (1)

Astfel, pe langa functiile “canonice” (homeostazia calciului si fosforului, reglarea biologiei osoase), vitamina D are si actiuni mai nou descoperite, “noncanonice”, denumite functii paracrine si autocrine. Aceste actiuni transforma calcitriolul intr-un potent si omnivalent hormon steroidian cu actiuni pansistemice. Printre ele, le amintesc pe acelea care ar putea avea cea mai mare tangenta cu interventia de lifestyle, dietetica si micronutritionala din cancer:

  • ANTI – PROLIFERATIVA.
  • PRO – APOPTOTICA.
  • PRO – DIFERENTIERE.
  • ANTI – INVADANTA si ANTI – METASTAZANTA.
  • ANTI – ANGIOGENETICA.
  • IMUNOMODULATOARE – unul dintre cele mai complete imunomodulatoare naturale si totodata imunosupresoare in patologiile autoimune.
  • ANTIMICROBIANA – potent agent de protectie impotriva micobacteriilor (Tuberculoza, Lepra, etc.) participand la exprimarea genelor producatoare de DEFENSINE si de polipeptide antibacteriene intestinale. (1)

 

Atasat, avem o revizuire care arată că majoritatea studiilor privind vitamina D susțin asocierea inversă între nivelul acesteia  și riscul de cancer mamar, iar studiile retrospective și prospective epidemiologice au arătat că deficitul de vitamina D este asociat cu creșterea riscului de cancer de sân (2). Cu toate acestea, există o nevoie urgentă de studii clinice mai bine concepute și randomizate, care să abordeze asocierea nivelului de vitamină D cu riscul de cancer la sân, dezvoltarea cancerului mamar, recurența și supraviețuirea in diferitele stadii ale cancerului mamar. Aceste studii ar trebui să fie efectuate atat la femeile aflate in pre- și post-menopauzale, ba chiar cu un screening al polimorfismului VDR (2).

Pentru aprofundare, ar putea fi luate in considerare si alti factori ai stilului de viață, cei alimentari dar și unele variantele genetice ale altor gene care ar putea influenta căile vitaminei D, cum ar fi proteina de transport (colecalciferolul – Vit D3 – este vehiculat prin sange legat de o anumita proteina Vitamine D Binding Proteine) sau enzimelor din citocromul hepatic CYP27A1 si CYP2R1 (unde are loc prima hidroxilare, formandu-se calcidiolul) precum si a CYP27B1 (din epiteliul renal, mamar, intestinal, in limfocitele B si T, monocite, macrofage, celule dendritice) unde calcidiolul primeste inca o hidroxilare in pozitia 1 alpha formandu-se in final CALCITRIOLUL, acea forma activa de vitamina D, cu efecte pleiotropice in tot organismul. (1). Ba chiar ar pute fi investigat si CYP24A1.(2)

Lucrarile actuale ne arata ca tratamentele cu vitamina D au importanta in lupta impotriva multor cancere aflate deja in evolutie si mai ales acelora de san, colorectal si prostatic. Aceste observatii stau si la baza aparitiei unei noi clase de agenti terapeutici denumiti deltanoizi care desi dau actiunile antiproliferative ale calcitriolului, nu induc si hipercalcemie precum acesta, la dozele terapeutic utile.(3)

 

Speram ca acest scurt articol sa le fie de folos si acelore care confunda inca Vitamina D3 (colecalciferolul) cu calcitriolul, Vitamina D2 (ergocalciferolul) cu calcidiolul iar raportul Vit D2/ Vit D3 cu raportul dintre 25 OH Vit D cu 1,25 (OH)2 Vit D. Nu de alta, dar sunt lucruri extreme de diferite si ar trebui bine intelese de catre cursanti si datorita faptului ca – asa cum spunea David Feldman, “monstrul sacru” in studiul vitaminei D “ Vitamina D nu este o vitamina adevarata dar este precursorul potentului hormon steroidian CALCITRIOL care are efecte in intregul organism. Calcitriolul regleaza numeroase rute de semnalizare celulara si pare a avea rol in determinarea riscului de cancer si in influentarea evolutiei prognosticului acestuia” (1,4).

 

 

(1)  Albu H. Nutriție personalizată – intervenții ortomoleculare, nutrigenetice și nutrigenomice. Note de Curs 1 / 2015 – 2016. Pentru UMF Cluj.

(2)  Manar A. et al. Vitamin D and breast cancer: leatest evidence and future steps. Breast Cancer: Basic and Clinical Research. Vol 11:1-8.2017

(3)  Brown WM. Vitamin D, vitamin D analogs (deltanoids) and prostate cancer. Expert Rev Clin Pharmacol. 2008 Nov;1(6):803-13

(4)  Feldman D et. al. Vitamin D- 2nd Edition. Academic Press, Dec 2004. ISBN 9780080543642

 

© Horatiu Albu

Dr. Horatiu Albu – Consilier Stiintific, Asesor Cientifico en Departamento Cientifico – Laboratorios Catálysis s.l, Madrid, Master in Biologie Moleculara a Cancerului – C.N.I.O Madrid, Master in Oncologie Moleculara – Centro de Estudios Biosanitarios – Madrid/ESO, ESPEN member – Societatea Europeana de Nutritie Clinica si Metabolism, ISIN member – Societatea Internationala de Imunonutritie, ASCO member.

Descarcă fișiere:

Vitamin D and Breast Cancer

©2020 Farmacia Ortomoleculara. Toate drepturile rezervate! Site realizat de InMotion Media.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
× WhatsApp

Autentificare

Te poti conecta in contul tau de client prin introducerea datelor de autentificare in campurile de mai jos.

Nu ai cont?

Iti poti crea un cont de client prin una din modalitatile de mai jos.